Értékmentés és kortárs közösségi terek

Újjáépített csónakház tervezői kapták az

Europa Design Belsőépítészeti Különdíjat a MÉD gálán

ED MÉD különdíj

Az Europa Design Belsőépítészeti Különdíja

“A Média Építészeti Díja abból a célból jött létre, hogy áttörje a kommunikációs korlátot az építészek és a nagy nyilvánosság között, a magyar közéleti, kulturális színteret megcélozva. Ezért kér fel az epiteszforum.hu minden évben ismert médiaszereplőkből álló, nem szakmai zsűrit, hogy elemezze és díjazza a döntőbe került épületeket és terveket.”

(Részlet a MÉD alapítója, az Építészfórum 2016. november 7-ei cikkéből)

Az Europa Design Belsőépítészeti Különdíj estében a kiíró nem újságírókat, médiaszakembereket, hanem az építőművész, belsőépítész és formatervező képző egyetemek oktatóit kérte fel a pályaművek elbírálására. Tőlünk, mint a következő designer generáció tanáraitól zsűritagként elvárható, hogy a Média Építészeti Díj filozófiájával azonosulva, a szakmai kritériumokon túli bírálati szemmpontokat is figyelembe vegyük. A belsőépítészeti különdíj “célja az építészeti és belsőépítészeti értékek közötti harmónia erősítése, különös tekintettel a közösségi épületekben folyó kommunikációt támogató belsőépítészeti, berendezési és más technológiai megoldások alkalmazására, vagy ezek továbbtervezési lehetőségeire.”

A belsőépítészeti díj esetében az innovációs tartalom, a proaktivitás és átütőerő megjelenése, a tervezési folyamat attitűdje, kooperációs jelleg, a harmóniára törekvés a meglévő épített környezettel és a környező természettel, a fenntarthatóság, a szociális érzékenység és az ergonómia pszichés aspektusa voltak a bírálat legfőbb szempontjai.A zsűrinket is megérintették az építészeket foglalkoztató aktuális témák, az esélyegyenlőtlenség, a városi elidegenedés, az örökség fenntartható megóvásának kérdései adott válaszok. A díjra jelölt alkotások köre sok estben átfedésbe került a nemzetközi zsűri által jelöltekével, de nem vitatkoztunk sokat a belsőépítészeti díj végső odaítélésével kapcsolatban, egyhangú döntés született.

Az Europa Design Belsőépítészeti Különdíj 2016. nyertes projektje a Pesterzsébeti Hullám Csónakházak szabadidős és turisztikai célú komplex fejlesztése és szerves gyalogos összeköttetés kialakítása a városközponttal

Projektgazda: Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata
Projektmenedzser: Trummer Tamás, főépítész
Támogató: Fővárosi Önkormányzat
Projektkoordinátor: Főpolgármesteri Hivatal, Városépítési Főosztály, Városmegújító Csoport


Tervezők: BLOKK Építész Műhely
Partnerek: Budapesti Városvédő Egyesület Pesterzsébeti Csoportja; Bizalom Erzsébeti Soroksári Nagycsaládosok Egyesülete
Elnyert fővárosi támogatás: 220,250 M Ft
A támogatás intenzitása: 80%
Teljes projektköltség: 275,31 M Ft

BLOKK Építész Műhely tervei alapján újulnak meg a Hullám Csónakházak

A Kis-Duna partján, a mai Pesterzsébeten a múlt század elején rendkívül virulens fejlesztés keretében egy városi üdülőövezet alakult ki. Somody Ödön tevékenységének köszönhetően pár évtized alatt a csónakházak és környékük tömegeket vonzó vízisport-központtá és szabadidőparkká alakultak.

A TÉR KÖZ pályázaton elnyert támogatásból a BLOKK Építész Műhely tervei alapján újulnak meg a Hullám Csónakházak, a terv két fő része a csónakházak komplex revitalizációja, valamint a Gubacs városrészt a Duna-parttal összekötő gyalogos-kerékpáros híd segítségével az elhagyott épületek revitalizációja, a természeti értékek megóvása és a környék közösségi helyszínként való újradefiniálása.A közvetlen vízparti területen a BLOKK Építész Műhely tervei alapján a III. csónakház, a fogadóépület és a parti büfé készült el. A helyi örökségvédelem alatt álló épületek közül eredeti állapotában maradt meg többek között három faszerkezetű csónakház, két kabinház és egy parti büfé.

A III. Csónakház hangulatában ugyan tudatosan idézi az eredetit, a favázszerkezetes csarnoképület moderm műszaki tartalommal, a mai igényekhez igazodó komforttal szolgálja ki a használóit. Az immár télen is használható épületben egy étterem is helyet kapott, így az alapfunkcióhoz kapcsolódva, nagyobb létszámú rendezvényeket is befogadhat.

Figyelemreméltó, hogy a nem egyszerű épületfelújításról van szó, hanem közösségépítő helyteremtésről. Az eredeti szerkezet kreatív szemléletű újraélesztése új helyzeteket és értékeket generált. A kézműves hagyomány példaértékű továbbvitelére látunk itt példát, amely kerüli a szentimentalizmust és korszerű. Nagy szükség van erre.

A megvalósult épületegyüttes és a még tervezett közösségi fejlesztések teljes összhangban állnak az Europa Design Belsőépítészeti Díj értékelési szempontjaival, a bírálókat az sem tántorította el az pesterzsébeti Hullám Csónakházak díjazásától, hogy belső terei a páyázati dokumentációban – a csónakokon kívül – üresek.

Budapest, 2016. December 10.

A bíráló bizottság nevében:

Bachmann Bálint – dékán, Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar
Juhász Ákos - MOME Építészeti tanszék, intézetigazgató, egyetemi docens
Kovács Zoltán - Budapesti Metropolitan Egyetem, egyetemi docens, szakvezető, Belsőépítész környezettervező művész szak; főiskolai docens
U. Nagy Gábor - intézetigazgató, Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar, Alkalmazott Művészeti Intézet, Belsőépítész Tanszék7

Interjú Börzsei Tamás építésszel, BLOKK építész műhely

Europa Design: Mióta létezik a stúdió és kik a tagjai? Kérlek, mutasd be magatokat! Van olyan speciális területe az építészetnek, ami különösen közel áll hozzátok?

Börzsei Tamás: Együttműködésünk egyetemi barátságokból indult. A diplomát követő években szinte mindannyian külföldön éltünk és dolgoztunk építészként. A BLOKK építész műhely tagjai Bazsó Ferenc, Biro Emese, Börzsei Tamás, Nagy Nándor, Szabó Bulcsu, Szakál Andrea. Irodánk elsősorban építészeti feladatokkal foglalkozik, de gyakran vállalunk belsőépítészeti vagy bútortervezési munkákat is.

Europa Design: Miért Blokk a Stúdio neve?

Börzsei Tamás: Az irodánk meghatározása a kezdetektől fogva "műhely" ami elsősorban a manualitást, a kézzel való alkotást hivatott jelképezni és ezt azért mert mindannyiunk erős késztetés érzünk a valós anyagokkal való foglalkozás iránt. Az évek során készítettünk kisebb tárgyakat, bútorokat, de nagyobb léptékű installációkat is. Továbbá részt veszünk alkotó táborokban, workshopokon.

A Blokk a csapat összetatozását, egységességét jelenti és mint utólag kiderült több külföldi építész iroda is fut ezzel a névvel, (az építőiparban is előfordul mint blokk tégla vagy blokk lakások), de az is szempont volt a névkereséskor, hogy rövid és könnyen érthető legyen.

Europa Design: Láthatólag nagyon fontos nektek a Hullám csónakházak projekt. Hogyan kerültetek bele és mi a különlegessége számotokra?

Börzsei Tamás: Valóban több szempontból is közel áll hozzánk. Andi (Szakál Andrea) kitartó lelkesedésének és közbejárásának köszönhetően bízott meg minket Pesterzsébet önkormányzata egy vázlatterv elkészítésével. A téma a Gubacsi hídtől délre, a Ráckevei Duna ág partján található Hullám csónakházak és környezetének teljes revitalizációja volt. A XX. kerület ezzel a koncepció tervvel sikeresen vett részt a főváros által kiírt TÉR_KÖZ pályázaton. Később az engedélyezési majd a kiviteli tervdokumentációkat is az irodánk készítette. A hosszú tervezési folyamaton túl, maga a helyszín különleges adottságai, a feladat egyedisége is közrejátszott, hogy kiemelt figyelemmel forduljunk a feladathoz.

Europa Design: A pesterzsébeti Duna-part revitalizációjával kapcsolatban milyen további fejlesztésekre van szükség? A díj hatással lehet esetleg a csónakház valódi használatba kerüléséhez?

Börzsei Tamás: A terület kétharmadának a felújítása még hátra van és a felújított rész sem üzemel még teljes egészében, pedig már több mint egy éve elkészült. A tervezés kezdetén átfogó programot dolgoztunk ki új funkciókkal az eredeti használat újraélesztésére. Első ütemben a megmaradt háromból egy csónakháznak, két kisebb épületnek, és a zöldterület közel felének felújítása készült el egy új játszótérrel. A vizes játszótér, a fogadóépület és a parti büfé a 2016-os évben már szakaszosan működött. Ősszel a Design hét keretében egy csónaképítő tábor került megrendezésre melyet Pecha Kucha előadóest zárt, ez volt a Hullám Csónakházak nyitórendezvénye. Az étteremnek, közösségi tereknek és szállásoknak helyt adó III. Csónakház működtetésére több jelentkező volt. A megbízott üzemeltető év végére tudott csak dönteni, így az várhatóan idén tavasszal végre megnyílhat. A másik két csónakház, két kabinház és egy kávézó- klilátónak tervezett épület még leromlott állapotban van, ezeken minimális állagmegóvási munkák történtek csak. Ha a megvalósult új részek idén végre beindulnának, lehetne csónakokat bérelni és rendezvényeket tartani a területeken, elkezdődhetne a csónakházak új élete. További kisebb létesítmények szerepeltek még a koncepciónkbant: kerti üvegház, közösségi kert, parti szauna, fürdőház, közösségi sütögetők, melyek kis költségvetéssel elősegíthetnék a terület újraélesztését.

Europa Design: Ez egy belsőépítészeti díj. Meglepődtetek? Milyen százalékban volt fontos a belsőépítészet a projektben?

Börzsei Tamás: Igen, de nem a belsőépítészeti kategória miatt. Csapatunk rengeteg energiát fektetett a Hullám Csónakházak felélesztésébe. A TÉR_KÖZ támogatást elnyerő koncepció kidolgozásától a hosszú, közös tervezási folyamaton és széleskörű egyeztetéseken keresztül a kivitelezés alatt végigélt kűzdelmekig. A megvalósulás után a KUNSZT csapatával weboldalt és arculatot is készítettünk, rendezvényeket szerveztünk a főváros támogatásával, egyetemistákkal a csónakházak területén alkotó - kutatási programot indítottunk. A KÉK bevonásával az önkormányzatnál pályáztunk a közösségi kert és kerti üvegház építésére, üzemeltetésére, a II. Csónakház részleges felújításának kiviteli tervezésére, sikertelenül. A terület több mint egy évig többnyire üresen állt. A felújításra minimális költségvetés állt rendelkezésre, ennek figyelembevételével készültek a tervek, melyeket egy túlárazott közbeszerzés után további csökkentésekkel még racionalizálni kellett. Az épület egy mobilfalakkal átalakítható külső - belső hély, melyben minimális bútorozással, a közönség eleveníti meg a teret.

Europa Design: Nyertetek már hasonló díjat?

Börzsei Tamás: A csobánkai családi házunkkal 2013-ban a Magyar Építész Kamara Év Háza különdíját, a Creaton különdíját kaptuk meg és a 2014-es Építészeti Média Díj döntőse volt.

Europa Design: Milyen hatást vártok az Europa Design Belsőépítészeti Különdíj kommunikálásától?

Börzsei Tamás: Úgy gondoljuk, a díj és annak kommunikálása megnöveli ismertségünket, jóval több emberhez eljutnak így a munkáink. Remélhetőleg az internetes felületeken megjelenve sokan megismerhetik, milyen jellegű az érdeklődésünk és az a világ, melyet az építészeten, belsőépítészeten belül képviselünk. A Csónakházak szélesebb körben történő ismertségében is jelentős szerepe lehet ennek a hírnek. Márpedig ahhoz, hogy az idén valóban működését megkezdő Csónakházak benépesüljön, elengedhetetlen a több csatornán történő hirdetés. Hálásak vagyunk ezért a lehetőségért!

Kapcsolat


Europa Design
H-1025, Budapest, Törökvész út 71-73.
T: 274-0001

Nyitva tartás
H-P: 09.00-17.00
Elérhetőség
Email
marketing@europadesign.hu
Kövessen minket!