2018.03.30
Irodai akusztika és kültéri bútorok: két terület, amiben egyedülállóak vagyunk!

Irodai tér és akusztika


A leginkább fejlõdõ, ugyanakkor legproblémásabb terület az irodai tér és akusztika problémája. Ez abból fakad, hogy az egyszerû irodák és a közösségi munkára szolgáló terek egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Egyre spontánabban lehet ezeket használni, és ott kell lefolytassák a dolgozók egymással a teljesen spontán verbális - tehát szöveg alapú - interakcióikat, beszélgetéseiket, mind szakmai illetve szociális vagy magán kérdésekben is. Ez viszont zajt generál.

Ezt az zajt kell lokalizálni, és nem engedni, hogy behatoljon az egyterû irodánkba, ahol jellemzõen most már inkább csöndes fókuszált munkavégzés folyik.

Ezeknek a kollaborációs kommunikációs zónáknak, tereknek, tárgyalóknak, konyha elõtereknek, break-out tereknek számtalan fajtája van, ezeket kell hangilag és akusztikailag kezelni.
Ennek két módja van:
  • A hangszigetelés, amely biztosítja, hogy az egyik terembõl ne menjen át a hang a másikba. Ez fõleg szerkezeti kérdéssé válik az iroda házak részérõl.
  • A másik a tél akusztika, ami azt jelenti hogy a téren belül a visszaverõdést - a hang kellemetlen visszaverõdését és a visszhang hatást - kell csökkenteni. Ehhez hangelnyelõ felületeket kell megfelelõ frekvenciával elhelyezni, amelyek bonyolult mérések után kerülnek kihelyezésre. Rengeteg anyagunk van falburkolatok, térelválasztók, mobil eszközök illetve olyan akusztikailag tervezett bútorok, amik a térben állva önmaguk is megnövelt mennyiségû hangot nyelnek el, és ezáltal a tereket határolnak el vagy újabb tárgyalási, kommunikációs funkciókat hoznak létre - és nem mellesleg akusztikailag növelik a tér teljesítményét olyan tekintetben, hogy elnyerik ezeket a hangokat.

Ma már majdnem minden második projektünkben van akusztikus fejezet rész, ami ezt a kérdéskört kezeli. Illetve már dolgozunk néhány olyan nagy színházterem, konferenciaterem projekten ahol a belsõépítész tervezõ a mi általunk képviselt ülõbútor és zsöllye széksor gyártóval konzultálva elindította ezt a kommunikációt, miszerint az egész tér akusztikájaban a bútorok akusztikus tervezése is részévé vált a tervezési folyamatnak. Mondhatnám azt is hogy a bútorokat hangra hangoljuk.

Teraszok és kültéri berendezések

A másik érdekes terület, amit látunk fejlõdni, a terasz kültéri berendezések, illetve a break-out bútoroknak az a fajtája, amelyik nagyon bírja a felhasználói használatot. Vandál biztosak, olyan erõsen vannak méretezve, mint hogyha utcai bútorok lennének. Ezek terasz bútorok polimerbõl, fémbõl, fém-fa kapcsolatából készülnek, de vannak beton bútoraink is. Néha beltérre is szoktuk használni padokat. Ez egy "kint is vagyok - bent is vagyok" érzést kelt. Nagyon izgalmas, mikor pl. egy avarral borítót utcakövet imitáló szõnyegpadlón burkolatra teszünk egy kültéri padot, ezzel egyfajta õszi Párizst tudunk a Váci úti irodaházakban csempészni.

Ezek a bútorok egyre jobban terjednek, az irodaházak és a Campusok, bevásárlóközpontok mellett rengeteg belsõ park, kert, tetõterasz berendezésére számtalan megoldásunk van. Köszönhetõen a városrész fejlesztési projekteknek, vagy egy-egy nagyobb városközpontnak például a Liget vagy a Kopaszi gát környéke vagy a Graphisoft park. Az utcai bútorok jelentõsen meghatározzák az utcai képet, és ennek a design értéke egyre szebben nõ, mászik feljebb és feljebb.

KÖLTÖZIK VAGY BŐVŰL
A CÉGE?

Tapasztalja meg a legújabb trendeket bemutatótermünkben, díjmentes tanácsadással támogatjuk projektjét.

Érdekel

Ajánlatunk HR - PR szakembereknek

Milyen támogatásokat tudunk nyújtani a hatékony employer branding építésében?

Megnézem

Építészek, belsőépítészek, lakberendezőknek!

Továbbfejlesztett 3DS max és további CAD könyvtár elérése. VR megjelenítés házon belül. 200 márkát bemutató belsőépítészeti anyagkönyvtár.

Tervezői támogatás

Ingatlanfejlesztők és üzemeletetőknek

Segítünk új, vagy felújítandó épületük WELL minősítéshez szükséges támogatásában az irodai terek vonatkozásában saját tervezőjükkel együttműködve.

Partner program

Kapcsolat


Europa Design
H-1025, Budapest, Törökvész út 71-73.
T: 274-0001

Nyitva tartás
H-P: 09.00-17.00
Elérhetőség
Email
marketing@europadesign.hu
Kövessen minket!


LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA!

Minden munkanap, 9-17 óra között díjmentes tanácsadással várjuk hívását!
T: +36 1 274-0001.

https://www.irodakereso.info/ http://irodahazakejszakaja.hu/ http://spaceplan.hu/ http://designoffice.hu/ http://lakberendezok.hu/