2018.06.08
A levegõ minõsége irodai környezetben


A WELL hét alapkoncepció alapján és több, mint 100 intézkedési javaslat segítségével kellemes és hatékony munkakörnyezetet alakíthatunk ki, ahogyan arról elõzõ cikkünkben írtunk.
 
Az Europa Design az MN6 Energiaügynökség munkatársai segítségével Magyarországon elõször egy felújított épületben kialakított iroda és bemutatóterem WELL minõsítésének megszerzésén dolgozik. Az 1930-as években épült Bauhaus-villa teljeskörû felújításon esett át 2015-16-ban. A II. kerületben lévõ épület rengeteg nyitható ablakkal rendelkezik, zöld kert veszi körül, segítve a környezeti szálló por és egyéb szennyezõdések semlegesítését is. 
 
A minõsítés megszerzésének elsõ lépéseként a Wessling Kft. munkatársai elvégezték a belsõ és épület körüli levegõ minõség mérését. Mintát vettek az egyterû és a kisebb irodák levegõjébõl, a nyomtatók körüli térbõl. Összesen 6 mintavételi ponton történt a formaldehid, illékony szerves vegyületek, szénmonoxid, szállópor, széndioxid és ózon. A szennyezõ anyagok mérése részben pillanatnyi szintek ellenõrzésébõl állt, amely mindenhol a határérték alatti szintet mutatott, részben szivattyúzásos technikával mintavételt vettek, amelyeket a Wessling Laborban elemeznek a szakemberek.
 
Miért fontos ez?
 
A tiszta levegõ az egészségünk fontos alkotóeleme. A légszennyezés a legfontosabb környezeti tényezõ, mely világszerte évente körülbelül 7 millió korai halálozást okoz, vagyis minden nyolcadik halálesetért felelõs.
Mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor egy ablaktalan tárgyalóban zajló hosszú értekezleten melegünk van, a végén már fejfájással, rossz közérzettel állunk fel a megbeszélésrõl. Ezt nem feltétlenül a kollégáink vagy a fõnökünk számlájára írhatjuk, ennek oka az elhasználódott levegõ, amely magas a CO2 szintet jelent. A tárgyaló friss levegõ ellátása nem megfelelõ, a bent ülõ emberek oxigén igényét nem elégíti ki, a bútorokból, szõnyegbõl is magas a kipárolgó károsanyagok szintje és esetleg még a levegõ is túl száraz.


 
A levegõ minõsége globálisan egyre romlik a közlekedés, az építkezések, a mezõgazdasági tevékenység, és a tüzelõberendezések következtében. Mivel a minket körülvevõ levegõ könnyen szétoszlik, még a szennyezés távoli forrásainak is hatalmas hatásai vannak arra a 15 000 liter levegõre, amit minden nap belélegzünk. A beltéri levegõ minõségét ronthatják ezek a kültéri források, csak úgy, mint az építõanyagokból kipárolgó gázok, a beltéri tüzelõberendezések és a nedvesség. A rossz szellõztetési gyakorlatok nem képesek ezeket a forrásokat kiküszöbölni, így ki vagyunk téve illékony szerves vegyületek (VOC), policiklusos aromás szénhidrogének és kórokozó mikrobák egészségkárosító hatásának. A beltéri levegõ minõségromlásának másik fõ oka azok a felületek, melyeken felgyûlhetnek a levegõben lévõ kórokozók. Az ilyen szennyezõdéseknek rengeteg kedvezõtlen egészségügyi következménye van, mint például az asztma, allergiák és egyéb felsõ légúti megbetegedések. A levegõminõséggel kapcsolatos problémák következménye lehet a munkahelyi produktivitás csökkenése is, és egy idõ után beteg épület szindrómához (SBS) vezetnek. Ilyenkor nem lehet beazonosítani egy betegséget vagy okot, ám mégis akut egészségügyi problémák kapcsolhatók az épületben eltöltött idõhöz.  Az SBS tünetei többfélék lehetnek, mint például a szem-, bõr- és légúti irritáció, valamint a fejfájás és a fáradékonyság.
 
Ahhoz, hogy egészségünket, vitalitásunkat megõrizzük, hatékonyan tudjuk elvégezni a munkánkat a beltéri levegõ minõségét ellenõrizni, és ha szükséges szûréssel, magasabb frisslevegõ ellátással javítani kell. A WELL egyik legnagyobb elõnye más épületminõsítõ rendszerekkel szemben, hogy folyamatosan a megfelelõ szinten kell tartani az épület levegõ minõségét. Valamint kitér az üzemeltetés során a szûrõk cseréjére, karbantartásban rejlõ kockázatokra is.
 

KÖLTÖZIK VAGY BŐVŰL
A CÉGE?

Tapasztalja meg a legújabb trendeket bemutatótermünkben, díjmentes tanácsadással támogatjuk projektjét.

Érdekel

Ajánlatunk HR - PR szakembereknek

Milyen támogatásokat tudunk nyújtani a hatékony employer branding építésében?

Megnézem

Építészek, belsőépítészek, lakberendezőknek!

Továbbfejlesztett 3DS max és további CAD könyvtár elérése. VR megjelenítés házon belül. 200 márkát bemutató belsőépítészeti anyagkönyvtár.

Tervezői támogatás

Ingatlanfejlesztők és üzemeletetőknek

Segítünk új, vagy felújítandó épületük WELL minősítéshez szükséges támogatásában az irodai terek vonatkozásában saját tervezőjükkel együttműködve.

Partner program

Tervezői és vevői támogatás

2018.11.12
DIEFFEBI: DOTBOX a jobb levegõért az irodában

DIEFFEBI: DOTBOX A JOBB LEVEGÕÉRT AZ IRODÁBAN

A WELL minõsítés egyik legfontosabb része a levegõminõséggel foglalkozó „AIR” vázlatpont, mely számos szemszögbõl érinti és vizsgálja a dolgozók levegõjét. A Dieffebi új termékével bemutatja, hogyan lehet elõsegíteni a tisztítási folyamatot egy bútor segítségével.

2018.10.15
Wilkhahn-story: a Bauhaustól a 3D nyomtatásig

A Wilkhahn több mint száz év után is töretlenül halad elõre az innovációkban: 2016 újdonsága volt az elsõ 3D nyomtatással készülõ szék, a PrintStool One – tervezõje Thorsten Franck – amely teljesen lebomló anyagból, ligninbõl készül.
A Wilkhahn több mint száz év után is töretlenül halad elõre az innovációkban: 2016 újdonsága volt az elsõ 3D nyomtatással készülõ szék, a PrintStool One – tervezõje Thorsten Franck – amely teljesen lebomló anyagból, ligninbõl készül.

2018.09.27
Home office, avagy otthon is hatékonyan?


Vajon a távmunka elterjedésével a home office berendezése is megfelel az ergonómiailag helyes munkavégzés követelményeinek? Az Europa Design az otthon dolgozók egészségére és jó közérzetére is gondol kényelmes, valamint forma- és színvilágukkal a lakásunk környezetébe is illeszkedõ bútoraival.

2018.09.06
Hogyan lett piacvezetõ a Metalco cégcsoport a kültéri bútorok piacán?

HOGYAN LETT PIACVEZETÕ A METALCO CÉGCSOPORT A KÜLTÉRI BÚTOROK PIACÁN?

A Metalco csoport, mint Olaszország elsõ számú kültéri bútorgyártó és -fejlesztõ vállalata bejelentette a Bellitalia s.r.l., a beton és márvány bútorokat gyártó piacvezetõ cég felvásárlását.

Ezzel a megállapodással a Metalco lett az elsõ nemzetközi cégcsoport a kültéri bútorpiaci szektorban

Kapcsolat


Europa Design
H-1025, Budapest, Törökvész út 71-73.
T: 274-0001

Nyitva tartás
H-P: 09.00-17.00
Elérhetőség
Email
marketing@europadesign.hu
Kövessen minket!


LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA!

Minden munkanap, 9-17 óra között díjmentes tanácsadással várjuk hívását!
T: +36 1 274-0001.

https://www.irodakereso.info/ http://irodahazakejszakaja.hu/ http://spaceplan.hu/ http://designoffice.hu/ http://lakberendezok.hu/