2018.06.10
A fény minõsége irodai környezetben

A fény

A látáson túl a fény nem vizuális módon is befolyásolja az emberi testet. Az embereknek és az állatoknak belsõ órája van, mely fiziológiai funkciókat szinkronizál körülbelül 24 órás ciklusban, melyeket cirkadián ritmusnak nevezünk. A test számos külsõ hatásra reagál, ezek azok a külsõ stimuláló tényezõk, amik a fiziológiai funkciókat a szoláris naphoz igazítják. A fény a legfontosabb hatás, mely a test belsõ óráját szinkronban tartja, ezt a folyamatot a cirkadián ritmus fenntartásának nevezzük. Az optimális, megfelelõen szinkronizált cirkadián ritmus fenntartása érdekében a szervezetnek szüksége van világosságra és a sötétségre is.

Ha ez a „belsõ-ritmusunk” felborul, nehezen alszunk el, állandó fáradsággal küzdünk, ami hosszútávon súlyos betegségek kialakulásához vezethet. Összetett élettani folyamatokat, beleértve az éberséget, az emésztést és az alvást is részben szabályozza ez ebben a ciklusban részt vevõ hormonok varianciája és kölcsönhatása. A fényhatásoknak különösen jelentõs az alvásban játszott szerepe, mivel az Orvostudományi Intézet jelentése szerint 50-70 millió amerikai felnõtt szenved krónikus alvászavaroktól. Az ilyen rendellenességek és krónikus alvásmegvonások bizonyos kóros állapotokkal vannak összefüggésben, beleértve a cukorbetegséget, az elhízást, a depressziót, a szívinfarktust, a magas vérnyomást és az agyvérzést.

Az épületekben az irodák és egyéb funkciók kialakításakor világítási kódexek és iránymutatások különbözõ helységekre vonatkozó megvilágítási elõírásokat tartalmaznak. Ezek a helységekben végzett tipikus cselekvések általános megvilágítási követelményeibõl származnak.

Az Europa Design székházának WELL minõsítése kapcsán elvégeztük az irodaterek és a showroom megvilágítási méréseit partnerünk, a Bravolight Kft. segítségével. A munkaállomásoknál az asztalfelületeken és a munkatársak szemmagasságában is ellenõrizték a megvilágítási szintet és a fény színhõmérsékletét is, amely a cirkadián ritmus megõrzésében játszik szerepet.


KÖLTÖZIK VAGY BŐVŰL
A CÉGE?

Tapasztalja meg a legújabb trendeket bemutatótermünkben, díjmentes tanácsadással támogatjuk projektjét.

Érdekel

Ajánlatunk HR - PR szakembereknek

Milyen támogatásokat tudunk nyújtani a hatékony employer branding építésében?

Megnézem

Építészek, belsőépítészek, lakberendezőknek!

Továbbfejlesztett 3DS max és további CAD könyvtár elérése. VR megjelenítés házon belül. 200 márkát bemutató belsőépítészeti anyagkönyvtár.

Tervezői támogatás

Ingatlanfejlesztők és üzemeletetőknek

Segítünk új, vagy felújítandó épületük WELL minősítéshez szükséges támogatásában az irodai terek vonatkozásában saját tervezőjükkel együttműködve.

Partner program

Kapcsolat


Europa Design
H-1025, Budapest, Törökvész út 71-73.
T: 274-0001

Nyitva tartás
H-P: 09.00-17.00
Elérhetőség
Email
marketing@europadesign.hu
Kövessen minket!


LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA!

Minden munkanap, 9-17 óra között díjmentes tanácsadással várjuk hívását!
T: +36 1 274-0001.

https://www.irodakereso.info/ http://irodahazakejszakaja.hu/ http://spaceplan.hu/ http://designoffice.hu/ http://lakberendezok.hu/