2019.03.26
Ha zavar a zaj - Europa Design Lab akusztikai workshop

Az Europa Design Lab workshop sorozatot azzal a céllal indítottuk, hogy a munkakörnyezetben megtalálható innovációkról, anyagokról, technológiákról, kutatási eredményekrõl, újdonságokról élõ szakmai elõadások formájában, a prezentációs anyagok megosztásával folyamatosan tájékoztassuk a szakma gyakorlóit, és a felhasználókat is egyaránt.

HA ZAVAR A ZAJ - EUROPA DESIGN LAB AKUSZTIKAI WORKSHOP

Ugye már Önnek is elege van abból, hogy a kollégák állandó beszélgetése, és a telefon szakadatlan csengése miatt nem tud a munkájára koncentrálni? Nem beszélve arról a zajszennyezésrõl, amit az irodai gépek monoton háttérzaja okoz. Szerencsére nemcsak Önt zavarják az irodai zajok, hanem a dolgozók optimális irodai környezetérõl gondoskodó Well minõsítés megalkotói is az egyik legfontosabb feladatként tûzték ki a hangelnyelést, és a megfelelõ akusztikai komfort megteremtését az irodákban. A Well sztenderd elõírásait saját irodájában is megvalósító Europa Design már a második workshopot rendezte meg az akusztika témakörében. Ezúttal az Európában a legjobb hangelnyelési eredményeket elérõ svéd Ecophon magyar képviselõjének, Györe Tamásnak és a gyapjúfilcekbõl készülõ paneleket gyártó magyar Multifelt Factory képviselõjének, Hargitai Évának az elõadását hallgathatták meg az érdeklõdõ szakmabeliek.

Az Ecophon az 1665-ben alapított, a világ 100 legnagyobb ipari vállalatához tartozó Saint Gobain csoport tagja. Filozófiájuk szerint az optimális akusztikai megoldások megteremtéséhez elõször azzal kell tisztában lennünk, hogy milyen hatással van ránk a zaj. Felméréseik szerint a zajos open office irodákban dolgozók olyan mértékben nem tudják feladataikat elvégezni, hogy éves szinten 24 napot tesz ki az az idõ, amit emiatt nem produktív munkával töltenek. Ezzel ellentétben megfelelõ akusztikai körülmények között 66%-kal nõ a feladat iránti motiváltság, és 50%-kal nagyobb hatékonyság érhetõ el a koncentrációt igénylõ munkavégzésnél. A könnyebb kommunikáció és a nagyobb fokú kreativitás mellett a betegségekbõl fakadó hiányzások száma is csökken, mindent összevetve sokkal kisebb a stressz és sokkal nagyobb az eredményesség, ami minden munkáltatónak az érdeke. Ha a költségoldalt vizsgáljuk meg, akkor a statisztikák azt mutatják, hogy míg a bér és bérjellegû kiadások a költségek 90 százalékát teszik ki, addig az üzemeltetési és bérleti költségek mindössze 9 százalékot érnek el.

Ezek ismeretében különösen furcsa, hogy a munkavállalók 70 százalékának fontos szempont az irodai zajszint, viszont a munkáltatók részérõl mindössze 30 százalékban támogatott az akusztikai kérdés megoldása a munkahelyeken. A teremakusztika minõségét a következõ tényezõk befolyásolják leginkább: az utózengés, a beszédérthetõség, a hangterjedés és a hangerõsség. Az „A” hangelnyelési osztály a legmagasabb, amelynél a súlyozott hangelnyelési alfa érték minimum 0,85. A zavaró hangterjedés „C” hangelnyelési osztályú álmennyezetnél 17 méter, ez „A” hangelnyelési osztályú felületekkel 10 méterre, sõt 4 cm vastag lapokkal akár 7 méterre is csökkenthetõ. Az Ecophon magas sûrûségû üveggyapotból gyártott akusztikus paneljeinek hangelnyelési teljesítményét a saját fejlesztésû Akutex felületi technológia is fokozza.

HA ZAVAR A ZAJ - EUROPA DESIGN LAB AKUSZTIKAI WORKSHOP

.Az álmennyezetekre ajánlottak az Ecophon Focus 2 és a Master 4 cm vastag különbözõ méretû akusztikus lapjai, de ez sok esetben nem elegendõ, hiszen a hanghullám szóródik a térben, és a hangok egy része nem éri el az álmennyezetet. A vízszintesen terjedõ hangok elnyeléséhez ezért kiegészítésként használhatunk Akusto Wall paneleket, amelyek sokféle színben léteznek, sõt bármilyen kép nyomtatható rájuk. Az Akusto One fali panelekbõl nemcsak négyzet és téglalap, hanem kör alakú elemek is választhatók. Már néhány panel használatával jelentõsen csökkenthetõ az utózengési idõ és növelhetõ a beszédérthetõség. A zajcsökkentéshez minél több hangelnyelõ anyag alkalmazása szükséges, a visszhang csökkentéséhez kevesebb is elegendõ. Az Ecophon ajánlása, hogy az alapterület 20 százalékának megfelelõ hangelnyelõ elem kerüljön a falakra, a panelek két, egymásra merõleges falra legyenek elhelyezve, ülõmunka esetén 1,2 méter, állva végzett munka esetén 1,6 méter legyen a középpont. A szabadon függõ álmennyezeti elemek esztétikailag nagyon jól mutatnak a térben, de tudni kell, hogy a mély hangok elnyelése gyengébb, mint a kazettás változatnál.

A szabadon függõ megoldásoknál, mint például az Ecophon Solo, 60%-os lefedettségnél kapjuk a legjobb akusztikai értékeket. A beépítés magassága és az optimális elhelyezés is növeli a hangelnyelést, amit még fokoz, ha az elemeket a hang forrásához minél közelebb rögzítjük. A Solo panelekbe LED világítás is beépíthetõ. Az optimális akusztikai megoldás kiválasztását az akusztikai kalkulátor segíti, amely figyelembe veszi a helyiség típusát, geometriáját, méretét, a felületeket, az alkalmazandó álmennyezetet, a fali paneleket, valamint a bútorok mennyiségét és elhelyezését. Az Ecophon különbözõ formavilágú elemeibõl rendkívül változatos álmennyezeti és fali megoldások alkothatók, létrehozhatók egészen egyedi, íves vagy hullámos felületek.

Ha valaki magyar, ráadásul természetes, ökologikus megoldást keres az irodai akusztika javítására, akkor kitûnõ választást jelentenek a Multifelt Factory gyapjú filcbõl készülõ paneljei. A gyapjúfilc panelek 0,4-0,8 NRC hangelnyelési együtthatóval rendelkeznek, de megfelelõ módon alkalmazva még jobb hatás is elérhetõ velük. A Kõszegen található gyár magyar és külhoni birkák gyapjából készít a több ezer éve ismert technológiával nemezt, vagy más néven gyapjú filcet. A filcek több mint 36 különbözõ színben és tucatnyi vastagságban készülnek 100% gyapjú, vagy gyapjú és viszkóz különbözõ arányú keverékébõl. A biológiailag lebontható és megújuló gyapjú filc nedvességálló, önoltó, tisztítja a levegõt, remek hõ- és hangszigetelõ tulajdonságokkal bír, továbbá fantasztikus színekre festhetõ és hihetetlenül fényálló! A gyapjúfilc természetes módon, minden további bevonat nélkül megfelel a DIN 4102-01 – B2 tûzállósági szabványnak. A légtisztító tulajdonságaival LEED minõsítést nyert el, mert a gyapjúfilcet a térbe helyezve megköti a levegõben szálló káros szemcsék nagy részét és akár 30 évig is magában tartja. Csak megfelelõ erõsségû porszívózással távolítható el belõle.

HA ZAVAR A ZAJ - EUROPA DESIGN LAB AKUSZTIKAI WORKSHOP

A kiváló tulajdonságoknak köszönhetõen igen széles a gyapjúfilc dekoratív és ipari felhasználhatósági köre: a hagyományos népi iparmûvészettõl a divaton és kiegészítõkön keresztül készülnek belõle bútorok és akusztikus elemek. Az 1986-ban alapított magyar gyár termékeibõl magyar tervezõk elképzelései alapján születnek akusztikus megoldások, így Hitka András fali és lábon álló paneljei, Morvay Márton mennyezetei filc paneljei, Szûcs Blanka fali paneljei vagy Kalácska Zsanett paneljei.

A Kõszegi Nemezgyárat 1896-ban Eisner Kamill és Eisner Frigyes alapította. Az 1940-es években államosított vállalat 1992-ben került ismét magánkézbe és 2016-ban a Multifelt Factory tulajdonába.

A gyár jelenleg kb. 20 fõt foglalkoztat, akik egy mûszakban dolgoznak. Folyamatosan törekszenek a minõség javítására, ami hitük szerint a régi gépek karbantartása, az alapanyagok megfelelõ kiválasztása és a nagy tapasztalattal rendelkezõ munkatársak megbecsülése által válik lehetségessé. Céljuk, hogy megõrizzék a cég 120 éves értékeit, és a mai igényeknek megfelelõ innovatív termékeket állítsanak elõ.

Az Europa Design forgalmazza az Ecophon és a Multifelt Factory termékeit.

 

KÖLTÖZIK VAGY BŐVŰL
A CÉGE?

Tapasztalja meg a legújabb trendeket bemutatótermünkben, díjmentes tanácsadással támogatjuk projektjét.

Érdekel

Ajánlatunk HR - PR szakembereknek

Milyen támogatásokat tudunk nyújtani a hatékony employer branding építésében?

Megnézem

Építészek, belsőépítészek, lakberendezőknek!

Továbbfejlesztett 3DS max és további CAD könyvtár elérése. VR megjelenítés házon belül. 200 márkát bemutató belsőépítészeti anyagkönyvtár.

Tervezői támogatás

Ingatlanfejlesztők és üzemeletetőknek

Segítünk új, vagy felújítandó épületük WELL minősítéshez szükséges támogatásában az irodai terek vonatkozásában saját tervezőjükkel együttműködve.

Partner program

Kapcsolat


Europa Design
H-1025, Budapest, Törökvész út 71-73.
T: 274-0001

Nyitva tartás
H-P: 09.00-17.00
Elérhetőség
Email
marketing@europadesign.hu
Kövessen minket!


LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA!

Minden munkanap, 9-17 óra között díjmentes tanácsadással várjuk hívását!
T: +36 1 274-0001.

https://www.irodakereso.info/ http://irodahazakejszakaja.hu/ http://spaceplan.hu/ http://designoffice.hu/ http://lakberendezok.hu/