2019.09.16
Herman Miller tanácsok optimális irodaberendezéshez 3. rész

1. Elõmozdíthatja- e az iroda tervezése a vállalati értékeket? (MASS Design tanulmány)

Boston szürke reggelén olyan érzés besétálni a Mass Design irodáiba, mintha Óz csodálatos világába csöppennénk. A non-profit építészeti iroda falain láthatók az általuk épített létesítmények - iskolák, kórházak – fotói. Számukra a térnek különleges jelentõsége van, egy hely ahol az emberek valami fontosat csinálnak. Az önkéntesek kis csapata ma már 75 fõs szervezet, amelynek tagjai a világ különbözõ helyein dolgoznak. Hitvallásukat, miszerint a tér hatással van viselkedésünkre, hogy az építészet befolyásolja az emberek fizikai, mentális egészségét, jelenlegi irodájukban is érvényesíteni akarták. A tágas loft épületbe költözés után azonban világossá vált számukra, hogy a három nagy helyiségre osztott irodában a munkatársak elkülönülnek egymástól, nincs olyan tér, ahol közös megbeszéléseket és kollaboratív munkavégzést folytathatnának. A Herman Miller Living Office koncepciója segített a gyakorlatban megvalósítani hitvallásukat. Az egyéni és csapatmunkát is lehetõvé tevõ „Hive” vált a Mass iroda egyik legjelentõsebb pontjává, hiszen ez a zóna alkalmas az egyes projektek megbeszéléseire és a csoportok egymás között is könnyen kommunikálhatnak. Ha valaki viszont szeretne egy idõre visszavonulni, akkor a „Havens” rejtekében zavartalanul tud koncentrálni a munkájára. A „Plaza” kényelmes ülõbútorokkal berendezett tágas tere pedig akár egy otthon étkezõje oda vonzza a munkatársakat beszélgetni, enni-inni, ünnepelni. A Mass Design csapata elõszeretettel használja saját irodájukat referenciának, amikor ügyfeleiket kell meggyõzni a tevékenységeknek és az embereknek megfelelõ tér fontosságáról.

 


 

2. Lehet-e az irodai tervezéssel közösséget építeni? (Tavistock tanulmány)

A Tavistock Development Company-nál az emberek nem az asztaluknál ebédelnek, miért is tennék, amikor élvezettel fogyaszthatják el ebédjüket az ingatlanfejlesztõ cég világos, ablakokkal övezett kávézójában. Azok a munkatársak, akik különbözõ területeken dolgoznak és munkájuk során nem kerülnének egymással kapcsolatba, itt találkozhatnak. Korábban, amikor a cég három egymástól elkülönült telephelyen mûködött, az emberek soha, még ebédidõben sem beszélgettek egymással. A régi irodák elkülönült és alulméretezett helyiségei egyaránt alkalmatlanok voltak az egyéni és csoportmunkára, de megbeszélések megtartására sem volt megfelelõ méretû konferenciaterem. A cég elnöke, Jim Zboril felismerte, hogy egy helyre kell összevonni a különbözõ helyen dolgozó munkatársakat, ezen kívül olyan munkahelyeket kell kialakítani, amelyek segítik az emberek közötti interakciókat. Ebben kérték a Herman Miller segítségét. „Amikor elõször sétáltunk végig a Herman Miller Michigani irodájában, amely élettel teli és világos volt, a hely energiája fogott meg” – mondta Zboril. Felkérték a Herman Millert, hogy a Living Office koncepció alapján az emberek igényeit és a napi munkafolyamatokat figyelembe véve tervezzék meg az irodát. A Herman Miller egy felméréssel kezdte az új irodakoncepció kialakítását, megnézték milyen volt a hatékonyság az átalakítás elõtt, alatt és után.


A Living Office koncepció kidolgozása során a munkavállalók meghatározták azokat a tevékenységeket, amelyeket az elõzõ munkahely támogatott, és amelyeket nem. A dolgozók egy csoportja 10 általános munkatevékenységbõl kiválasztotta a számukra legfontosabbakat és megnézték, hogy melyik munkahely típus felel meg leginkább ezeknek. A felmérés eredményei azt mutatták, hogy a Tavistock munkatársaknak leginkább a kollaboratív munkavégzésre van szükségük, a hosszú projekt egyeztetésektõl a gyors rövid megbeszélésekig. A Living Office koncepció alapján végül nyolc különbözõ zóna lett kijelölve, amelyek közül a legnépszerûbb a „Workshop” lett, ahol a projektmegbeszélések zajlanak és amelyet a munkatársak „brainstorming szobának” neveztek el. A „Workshopban” hosszan elnyúló álló magasságú asztalok és sok lapos képernyõ kapott helyet, mellettük telefonálásra is alkalmas foteles leülõ szigetekkel. A „Workshop” mellett további zónák lettek kijelölve, amelyek segítik az együttmûködést és a csoportmunkát. A félig zárt „Cove” például kitûnõen alkalmas az ötletek kicserélésére. A „Plazának” nevezett oldott hangulatú  kávézóban nemcsak a munka témájú, hanem a hétvégi programokat  is meg lehet beszélni. De ha valakinek arra van szüksége, hogy elvonuljon nyugodtan átgondolni egy bonyolultabb feladatot, vagy telefonálni akar vagy fogalmazni egy feljegyzést, akkor a „Haven” nyugalmában megteheti. A munkahelyek ergonómiai szempontból tökéletes berendezése, az állítható magasságú Renew asztal, a Flo monitorkarral és az Embody görgõs székkel a hosszú ideig tartó munkát is fáradtságmentessé teszik. Az új irodában mindenki érzékelheti, hogy sokkal dinamikusabb lett, több az energiája, ami a cég sikereit is növeli.
 

 


 

3. Alakítsa át nyitott irodáját produktív irodává!

A nyitott irodákban végzett felmérések szerint a zaj, a zavaró tényezõk, a személyes tér hiányával a legelégedetlenebbek a munkavállalók, és úgy érzik ezek miatt nem is tudnak hatékonyan dolgozni. Egy 700 fõs „nagyon eredményes munkavállaló” megkérdezése azt mutatta, hogy 54%-uk túl zavarónak találta az irodai környezetet, 58% pedig kevésnek találta a személyes teret, ahol végig tudná gondolni a problémák megoldását. A Herman Millernek arra is vannak javaslatai hogyan alakítható hatékonnyá a nyitott iroda anélkül, hogy költséges, állandó válaszfalakat húznánk a térben. Az üvegfalas elválasztással kialakítható olyan személyes tér, ahol a zavaró hatások kizárásával a feladatokra lehet összpontosítani, és koncentrált munkát végezni.


 
1., A nagy térben mobil tárolókkal, gurítható asztalkákkal, vagy nyitott elválasztó panelekkel gyorsan kialakíthatók intim terek, ahová el lehet vonulni, de gyorsan átalakíthatók, ha a kollégákkal szeretnénk együttmûködni. Zöld növényszigetekkel és akváriumokkal is megoldható az elválasztás.
2., Az egyes munkaterületek elhatárolása végezhetõ burkolatokkal, világítással és színekkel. Kutatások kimutatták, hogy az erõsebb fény energetizál, a dimmelhetõ pedig a kreativitást növeli.
3., Útvonalak kijelölhetõk a padlón, a falakon és a mennyezeten, akár az anyagok váltásával, üveg és teli panelek használatával.
 
  

4. Együtt mindannyian

Sok cég még mindig nem ismeri fel a munkahelyekbe történõ beruházás fontosságát. Pedig nagyon fárasztó és költséges olyan irodában dolgozni, ahol a bútorok és a technikai eszközök nincsenek szinkronban a feladatokkal és az emberekkel. Az irodatervezés és berendezés holisztikus szemléletmódja jelentõsen hozzájárulhat a cég sikerességéhez. 
Megbeszélések késve történõ kezdését gyakran okozza, hogy nehéz beüzemelni a technikai rendszereket. A Microsoft felmérése szerint, ha minden tárgyalás csak 10 percet késik, ez több mint egy hetes kiesést jelent a munkavállalóknál éves szinten.
Az irodákat kialakító cégek gyakran beleesnek abba a hibába, hogy sztenderd munkahelyeket terveznek, amelyek egyéni íróasztalokból és tárgyalókból állnak. A Herman Miller Living Office koncepciója ezzel szemben olyan irodatereket hoz létre, amely figyelembe veszi a munkatársak igényeit és a tevékenységeknek megfelelõ zónákat a szervezet céljainak megfelelõen jelöli ki, megvizsgálva a különbözõ funkciókat, azok terület- és eszközigényét, valamint az információáramlás gyakoriságát, a kommunikáció jellegét és csatornáit. A Living Office összesen 10 féle munkatípusnak 10 féle zónát jelöl ki, amelyek lefedik a 21. századi irodai élet egyéni és közösségi térszervezési, berendezési és eszközszükségleteit. A nem hatékony irodaterek legtöbbször azért jönnek létre, mert a döntéshozók elfelejtik, hogy az irodatervezésnek és átalakításnak mind a szervezet, mind az emberek számára megfelelõen kell megtörténnie, és a humán tényezõ kihagyása késõbb jelentõs hatékonyságromlást eredményez. Például egy tárgyaló esetében a székek elhelyezése zavarhatja a videokamerát, a téglalap alakú asztal pedig akadályozza a kijelzõre történõ rálátást minden oldalról. Ezek kevesebb székkel és kör alakú asztallal kiküszöbölhetõek, a tárgyalók mellett pedig a tárgyalás elõtti Warm Up és utáni Cool Down foteles beszélgetõ sarkok is létrehozhatók.
 
  

KÖLTÖZIK VAGY BŐVŰL
A CÉGE?

Tapasztalja meg a legújabb trendeket bemutatótermünkben, díjmentes tanácsadással támogatjuk projektjét.

Érdekel

Ajánlatunk HR - PR szakembereknek

Milyen támogatásokat tudunk nyújtani a hatékony employer branding építésében?

Megnézem

Építészek, belsőépítészek, lakberendezőknek!

Továbbfejlesztett 3DS max és további CAD könyvtár elérése. VR megjelenítés házon belül. 200 márkát bemutató belsőépítészeti anyagkönyvtár.

Tervezői támogatás

Ingatlanfejlesztők és üzemeletetőknek

Segítünk új, vagy felújítandó épületük WELL minősítéshez szükséges támogatásában az irodai terek vonatkozásában saját tervezőjükkel együttműködve.

Partner program

Kapcsolat


Europa Design
H-1025, Budapest, Törökvész út 71-73.
T: 274-0001

Nyitva tartás
H-P: 09.00-17.00
Elérhetőség
Email
marketing@europadesign.hu
Kövessen minket!


LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA!

Minden munkanap, 9-17 óra között díjmentes tanácsadással várjuk hívását!
T: +36 1 274-0001.

https://www.irodakereso.info/ http://irodahazakejszakaja.hu/ http://spaceplan.hu/ http://designoffice.hu/ http://lakberendezok.hu/