2019.10.02
Herman Miller tanácsok optimális irodaberendezéshez 4. rész

1.Az irodatervezés növelheti a hatékonyságot? (Harry’s tanulmány), New York


A Harry’s korábbi székhelye egy 280 négyzetméteres loft iroda volt a New York-i SoHo szomszédságában. Kezdetben a nyitott irodában elég hely volt az egyéni munkavégzésre és a csapatmunkára is. Késõbb, amikor a cég létszáma elérte a 65 fõt, az egyéni munkaállomások már elfoglalták a területet, az embereknek a lépcsõházba kellett kimenni, ha telefonálni akartak, és a két konferenciaterem is kevésnek bizonyult. A meglévõ munkatársak még csak tolerálták a helyzetet, de az új munkaerõ bevonzása már problémákba ütközött. Elérkezett az idõ, hogy a cég új irodába költözzön. A korábbi problémák elkerülésére a Harry’s bevonta a Tractor tervezõirodát és a Herman Millert, hogy a Living Office koncepciónak megfelelõen együtt alakítsák ki a 2.415 nm irodát. A munkatársakat is bevonták a folyamatba és a fókuszcsoportos megkérdezés eredménye az volt, hogy a korábbi kaotikus állapotok miatt inkább formális, mint informális elrendezést szeretnének, mert az eredményességhez szükségesnek tartják a strukturált munkavégzést és az ennek megfelelõ irodaberendezést. A nyitott iroda helyett a szeparált egyéni munkahelyeket részesítették elõnyben, természetesen megfelelõ számú konferenciateremmel, tárgyalóval, kétszemélyes chat-roomal és foteles pihenõ szigetekkel kiegészítve, amelyek megfelelõ kommunikációs helyszíneket jelentenek. A Herman Miller hangszigetelt „Haven” munkahelyein elvonulhatnak a kollégák és nyugodt környezetben egyedül dolgozhatnak, a „Cove” kitûnõen alkalmas a gyors projektmegbeszélésekre, az egyéni és projektmunkára is megfelelõ „Hive”-ban a munkatársak megnézhetik az emailj-eiket vagy rövid egy-két fõs megbeszélést is folytathatnak, a „Clubhouse”-ban pedig a hosszabb projektek kidolgozása is folyhat a kreativitást is elõsegítõ foteles szigeteken. Az új iroda értékelésénél a fókuszcsoport 70 százaléka gondolta úgy, hogy az új munkahelyi környezetben gyorsabban és hatékonyabban tudnak dolgozni, 98 százalékuk pedig büszke, amikor megmutatja az ügyfeleknek, vendégeknek az irodát. A „Jump Space”-ben kényelmes hely van a belsõ és külsõ megbeszélések folytatására. Az új iroda biztonságot nyújt az alkalmazottaknak, mert a kényelmes munkahelyeken az emberek kevesebbet aggódnak és jobban tudnak a munkájukra koncentrálni. Az autonómiát pedig az növeli, hogy kedvük és igényük szerint választhatják meg, hogy melyik területen dolgozzanak az irodában. A Living Office vezetõjük számára nemcsak azt jelenti, hogy élõbb, aktívabb és kommunikatívabb a tér, de azt is, hogy lehetõvé teszi a folyamatos fejlõdést és tanulást.
 


 

2. Slack and Company, Chicago

A business-to-business marketing cég irodáinak nagy ablakai a Chicago folyóra néznek. Minden munkahely mellõl szép kilátás nyílik a városra, ami megfelelõ perspektívát jelent a cégnek és a munkatársaknak is. Alapítójuk, Gary Slack is reggelente egy csésze kávéval a kezében nézi a folyón elvonuló hajókat. Új irodájukban saját munkahelyét is a munkatársai közé helyezte el, hogy rögtön értesüljön a felmerülõ kérdésekrõl. Az iroda bõvítését az A&D cégre és a Herman Millerre bízta. Célja az volt, hogy olyan barátságos munkahely jöjjön létre, ahová a reggeli ébredés után szívesen jönnek be dolgozni a munkatársak. Az iroda középpontját a „Plaza” alkotja, amely hívogatóan kényelmes berendezésével nemcsak a cég kommunikációs központja, ahol szívesen beszélgetnek és kávéznak a kollégák, de a nagy kivetítõn az ügyfeleknek is tarthatnak prezentációkat a kellemes környezetben, akár a foteleken és szófákon ülve. A „Cove” és a „Workshop” ideális helyszín a gyors megbeszéléseknek, a mobil whiteboardokon bemutathatják az aktuális projekteket. A Herman Miller Canvas Office Landscape asztalait alacsony paravánok határolják, amelyek némi személyes teret is engednek, de szabad kommunikációt is a többi kollégával. Az iroda nem egy múzeum, hanem egy élõ tér, amelynek egyedi jellege van, így a Patrick Swayze képmásával ellátott párnák és Marilyn Monroe egész alakos papír figurája mellett jól mutat Eames Shell széke is.


 

3. A létfontosságú kapcsolat improvizáció és innováció között

Az innováció új gondolkodásmódot és munkamódszert kíván
 
Az innovatív csoportok legfontosabb megkülönböztetõ jele, hogy improvizatív módon, könnyedén és szabadon váltanak egyik tevékenységrõl a másikra. Ezeknek az embereknek a Herman Miller „Clubhouse” az ideális munkaterület, ahol a Local bútorcsalád magasságállítható asztalai, mobil asztalai, elválasztó paneljei és tárolószekrényei kielégítik a változatos igényeket. A Google által végzett egyik kutatás szerint 81 százalékban kapcsolódik egymáshoz az innováció és a kollaboráció. Sok iroda nem követi a megváltozott munkamódszereket és nem alkalmazkodnak a kreatív és kollaboratív munkastílushoz. Nem így a „Clubhouse”, amely már nevébõl fakadóan is a nagy kollaborációs igényû improzivatívan dolgozó munkatársak munkaterülete. A „Clubhouse” öt különbözõ funkciót kiszolgáló részbõl áll, amelyek az emberek közötti együttmûködést segítve egymás mellett helyezkednek el. Az egyéni munkahelyek lehetõvé teszik az elmélyült munkavégzést, de a csapattagok közötti interakciót is segítik. Ez a „Clubhouse” bázisa, itt töltik el a legtöbb idõt a munkatársak. A következõ terület egy félig zárt tér, ahol kisebb csoportok is dolgozhatnak együtt. A központi találkozási ponton folyik a közösségi élet és a kommunikáció, itt elég hely van ahhoz, hogy minden munkatárs egyszerre legyen jelen. A negyedik rész olyan, mint egy fali újság, ahol mindenki megtekintheti a folyó munkákat. És nem hiányozhat az a privát tér sem, ahová el lehet vonulni bizalmas beszélgetéseket folytatni, vagy meditálni, gondolkozni.
 
 

 

4. Fuseproject

Az irodai környezet javíthatja az információk és az ötletek szabad áramlását a munkatársak között?
 
Yves Béhar az alapítója és vezetõ designere a „fuseproject” ipari design és márkaépítõ cégnek. Amikor a Public Office Landscape bútorcsaládot tervezték a Herman Miller számára, éppen új helyre költözették a cégüket. Kézenfekvõ volt, hogy a San Franciso-i régebben raktárnak használt épületben a Public Office Landscape új bútorával rendezzék be irodájukat a Herman Miller Living Office koncepciója szerint. Az új irodában elsõsorban a kollaborációra került a hangsúly, az ötletek és információk áramlását kellett segíteni az egyes munkatársak és csoportok között. Az általuk tervezett Public Office Landscape egy teljesen új irodai kialakítást eredményezett, amelyben ugyanazoknak a bútorelemeknek a variálásával egy helyben hozhatók létre a különbözõ funkciók. Az egymással szemben vagy egymás mellett elhelyezett kis fotelek kitûnõen alkalmasak a team munkára, de ha valaki jobban szeretne elmélyülni a munkájában, akkor a kis paravánok elhelyezésével ugyanott megteheti. A kis fotelekbõl és háttámlával ellátott padokból kisebb tárgyalószigetek is kialakíthatók a gyors megbeszélések számára. A Public Office Landscape nagy elõnye, ahogy nevébõl is következik, igazi közösségi térré szervezi az irodát, mozgásra, helyváltoztatásra ösztönöz és így mindenki látja ki mit csinál, rálátást nyer a munkafolyamatok egészére. A megjelenés pedig kifejezetten friss, ami egy design cég alapvetõ arculati követelménye.
 
 


 

5. Soludos – a cipõipari cégnek olyan irodára volt szüksége, amely kifejezi a márka jellegét

Espadrilles egy nagyon speciális cipõmárka volt, olyan hírességek viselték, mint Salvador Dali, Pablo Picasso vagy Grace Kelly. Amikor 2006 körül Nick Brown Londonból New Yorkba repült meglepetten látta, hogy ott nem ismerik a márkát. Öt év elteltével megalapította a Soludost, amely a mai kortárs változatát gyártja a klasszikus mediterrán cipõmárkának. A cég gyorsan fejlõdött, és hamarosan rájöttek, hogy az irodájuk sem méretében, sem jellegében nem megfelelõ. A nem túl tágas nyitott irodában zavarták egymást a munkatársak, elsõsorban azok, akiknek sokat kellett telefonálniuk. A fõ probléma pedig az volt, hogy a tér nem tükrözte a cég tevékenységét. Ezért a Soludos megbízta a New yorki székhelyû Homepolish belsõépítészeti céget, amely a Herman Millerrel együtt ügyfelük karakterének megfelelõen alakította át az irodát. A Soludos az egyik legismertebb márka a divatszakmában, ezt kellett megjeleníteni az irodatérben is. A cégre jellemzõ arculati jegyek elsõsorban a bemutatóteremben és az úgynevezett nappali-közösségi térben jelentek meg. Az eredmény egy olyan vendégszeretõ környezet lett, amely tele van kreatív energiával. A Homepolish egy tengerparti nappali szoba hangulatát jelenítette meg az irodatérben, amelyben vintage bútorok keveredtek a Herman Miller munkahelyeivel, például a „Cove” munkaállomásaival. A „Meeting” területekbe sok természetes fény áramlott be, ezeket a Layout Studio asztalaival és Setu tárgyalószékekkel rendezték be. A „Hive” egyéni és csoportos munkára alkalmas szigetei alkotják a fõ munkaterületet, amely kiegészül a formális és informális tárgyalószigetekkel. Az egyik területen a design team kapott helyet, nem messze mellettük a termelés és a pénzügy munkatársaival, hogy szabadon tudjanak kommunikálni egymással. 
 
  

KÖLTÖZIK VAGY BŐVŰL
A CÉGE?

Tapasztalja meg a legújabb trendeket bemutatótermünkben, díjmentes tanácsadással támogatjuk projektjét.

Érdekel

Ajánlatunk HR - PR szakembereknek

Milyen támogatásokat tudunk nyújtani a hatékony employer branding építésében?

Megnézem

Építészek, belsőépítészek, lakberendezőknek!

Továbbfejlesztett 3DS max és további CAD könyvtár elérése. VR megjelenítés házon belül. 200 márkát bemutató belsőépítészeti anyagkönyvtár.

Tervezői támogatás

Ingatlanfejlesztők és üzemeletetőknek

Segítünk új, vagy felújítandó épületük WELL minősítéshez szükséges támogatásában az irodai terek vonatkozásában saját tervezőjükkel együttműködve.

Partner program

Kapcsolat


Europa Design
H-1025, Budapest, Törökvész út 71-73.
T: 274-0001

Nyitva tartás
H-P: 09.00-17.00
Elérhetőség
Email
marketing@europadesign.hu
Kövessen minket!


LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA!

Minden munkanap, 9-17 óra között díjmentes tanácsadással várjuk hívását!
T: +36 1 274-0001.

https://www.irodakereso.info/ http://irodahazakejszakaja.hu/ http://spaceplan.hu/ http://designoffice.hu/ http://lakberendezok.hu/