wishlist

Raktár lista

wishlist del
A lista sorrendje módosítható Drag & Drop -al!
HU | EN

PUBLIKÁCIÓK

MERRE TART A SZÁLLODAIPAR?

MERRE TART A SZÁLLODAIPAR? Irodabútor,elektrokamleithner, hotelpiac, hotel, berendezés, recepció, lounge,

Merre tart a szállodaipar? – Workshop és kerekasztalbeszélgetés az intelligens hotel jövőjéről

2021.08.05. 15:44


Nyári hotelpiaci workshopot szervezett az Elektro-Kamleithner Kft. és az Europa Design, amin a nemzetközi és hazai hotelpiacot jellemző jelenlegi irányokról, belsőépítészeti innovációkról és a Botaniq Turai Kastélyban tervezett okos megoldásokról volt szó.

Az esten Feuertag Ottó, az Europa Design alapító ügyvezetője előadásában a hotelek belsőépítészetének legújabb trendjeiről tartott beszámolót, valamint a Safe Design-ra, a fertőtleníthető felületekre vagy éppen a pandémia időszakában új lendületet vett hotel office igényes megoldásaira hívta fel a figyelmet. A prezentáció egyik meglepetése és hangsúlyos bejelentése volt, hogy a világhírű irodabútorokat gyártó cég, a Herman Miller a szintén méltán neves Knoll felvásárlásával a jövőben MillerKnoll néven működik tovább piacvezetőként.


Balogh Zoltán, az Elektro-Kamleithner Kft. ügyvezetője a Botaniq Turai Kastély innovatív hotelautomatikai megoldásairól tartott prezentációt. Beszédéből kiderült, hogy a projektbe két oldalról kapcsolódtak be: nem csupán műszaki területen, de a belsőépítészet és design kontextusában is, feladatuk a kastélyszálloda teljes világítás- és fűtésvezérlésének kialakítása volt. A megtervezett KNX épületautomatikai rendszer szállítását és programozását végezték, a Berker kapcsoló manufaktúrával karöltve pedig az egyedi bronz szenzorok gyártásáért voltak felelősek. A munka kezdetén igényként merült fel, hogy a hotelszobák energiafogyasztása az adott használat intenzitására reflektáljanak, emellett az is fontos volt, hogy az üzemeltetés egyszerű legyen, könnyen használható, és hogy ne legyenek kiszolgáltatva egy adott beszállítónak. Az egyedi, prémium minőségű kapcsoló- és vezérlési rendszernek ugyanakkor a designnal is kompatibilisnek kellett lennie – forma-, szín- és anyaghasználatát tekintve is.  

A Botaniq Turai Kastély egyik szobája, Fotó: Gulyás Attila
10/11
A Botaniq Turai Kastély egyik szobája, Fotó: Gulyás Attila


A kerekasztal-beszélgetésen Balogh Zoltán mellett Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke és Vági Oszkár, a Botaniq Turai Kastély egyik belsőépítésze vett részt Pleskovics Viola, az Építészfórum szerkesztőjének moderálásával. Flesch Tamás a hotelpiac pandémia utáni helyzetére reflektálva úgy fogalmazott: „minden helyre fog állni, de még semmi sem állt helyre", a bizonytalan helyzet pedig erősen kihat a felújításokra, fejlesztésekre is. Valószínűnek tartja, hogy a közeljövőben a fenntarthatóság jóval nagyobb szerepet fog játszani a szállodaiparban, aminek egyik fő oka a várható, hatalmas mértékű energiaár-emelés. Emiatt a szállodaipar egyre inkább keresni fogja azokat az okos megoldásokat, amelyekkel egyúttal jelentős költségeket lehet majd megspórolni.


Az Elektro-Kamleithner Kft. és az Europa Design szervezésében tartottak workshopot és kerekasztalbeszélgetést az intelligens hotel jövőjéről, Fotó: Europa Design
4/11
Az Elektro-Kamleithner Kft. és az Europa Design szervezésében tartottak workshopot és kerekasztalbeszélgetést az intelligens hotel jövőjéről, Fotó: Europa Design


Balogh Zoltán szerint is az a fogyasztói réteg lesz többségben, amelyik előnyben részesíti a fenntarthatósági szempontokkal törődő szállodákat. A felhasználóbarát működést hangsúlyozva megjegyezte: nem célszerű olyan megoldást alkalmazni, amit aztán a vendég nem tud használni, és azzal tölti az idejét, hogy a működését kitapasztalja. „Automatikával foglalkozunk, de nem öncélúan. Éppen az lenne a lényeg, hogy a rendszer minél inkább észrevehetetlenül, szinte a háttérben működjön, és valóban a vendéget szolgálja."

A turai Schossberger-kastély korának egyik legmodernebb épülete volt, a gépészetet illetően az élvonalba tartozott, több évtizedes várakozás után 2017 és 2020 között kerülhetett sor az első átfogó felújítására. Vági Oszkár szerint a koncepció része volt az épület menthető értékeinek megőrzése, így például a fellelhető díszítőfestéseket is megújították. A teljes házat újra kellett szigetelni, az új funkció kiszolgáló berendezéseinek, szerelvényeinek pedig egy földalatti kiszolgálóépületre is szükség volt. Mindez a történelmi park megóvásával és helyreállításával együtt jelentősen növelte a költségeket, részben nem tervezett módon. Ahogy a szakember mondta: a fenntartást illetően ez egy teljesen irreális projekt, ugyanakkor sikerült megmenteni egy műemléket, ráadásul úgy, hogy a minőségre részletekbe menően koncentrálhattak a tervezők.


A prémium  minőségű kapcsoló- és vezérlési rendszereknek a designnal is kompatibilisnek kellett lenniük a kastélyban,  Fotó: Elektro-Kamleithner Kft.
11/11
A prémium minőségű kapcsoló- és vezérlési rendszereknek a designnal is kompatibilisnek kellett lenniük a kastélyban, Fotó: Elektro-Kamleithner Kft.


Arról, hogy a magyar szállodai közönség mennyire lenne designérzékeny, Flesch Tamás azt mondta: a magyar vendégkör – főként a fővárosiak – egy részénél előremutató már ez a tendencia. Nem véletlen, hogy a bizonyos szempontból különlegesebbnek számító hotelek (így a lombház-hotelek) kifejezetten telítettek. Szerinte lesz létjogosultsága a designhoteleknek, viszont nehéz közvéleménykutatást végezni arról, hogy a vendég kifejezetten azért van-e egy szobában, mert a belsőépítészeti minőségét sokra tartja. Egyes szállodatípusoknál, például a négycsillagos city hotelek esetében az utóbbi 5-6 évben megfigyelhető tendencia volt, hogy a beruházó jóval több költséget szánt például a közösségi terek kialakítására. Ez azért különösen fontos, mert a belépő vendégnek mindenképpen kell egy wow-élmény, amit megjegyez, és a tapasztalat alapján maga a szoba már kevésbé marad emlékezetes a vendég számára, mint ez a közösségi tér.


Az Elektro-Kamleithner Kft. és az Europa Design szervezésében tartottak workshopot és kerekasztalbeszélgetést az intelligens hotel jövőjéről, Fotó: Europa Design
3/11
Az Elektro-Kamleithner Kft. és az Europa Design szervezésében tartottak workshopot és kerekasztalbeszélgetést az intelligens hotel jövőjéről, Fotó: Europa Design


Vági Oszkár úgy látja, a design egyre inkább elfogadott része a beruházásoknak. Manapság sokkal inkább érvényesülhetnek olyan design-szempontok is, melyeknek köszönhetően egy szálloda kitűnhet a többi közül; kell, hogy legyen karaktere, ami határozottan felismerhetővé teszi akár egy szállodalánc tagjaként is. Ehhez kapcsolódóan jellemző trend a tematikus hotelek megjelenése is – ilyen például a LIMA Design által tervezett BalaLand, a most épülő family hotel, illetve a TSPC által jegyzett sporthotel, ami a Testnevelési Egyetem beruházása keretében valósul meg.
 

Nemes D. Nikolett






A rendezvény meghívotti  körét – a két fent idézett megszólalókhoz  hasonlóan- a szervezők úgy alakították ki, hogy a piac jelentős beruházásait  jegyző tervező és fejlesztő irodák a hotelszakma képviselőivel közösen kötetlenül alakíthassák ki elképzeléseiket, vágyaikat a jövő hotelpiacáról. 

CIKK AJÁNLÓ


ŐRANGYAL MAGAZIN - FEBRUÁR-MÁRCIUS

Őrangyal Magazin - Február-március Europa design, Őrangyal, megjelenés, egészség, ergonónia, interiordesign, irodaház, irodabútor,,mozgás
Mozgás az irodában - szakértői cikkünk az Őrangyal Életmentő...
2024-03-13

ŐRANGYAL MAGAZIN - JANUÁR

ŐRANGYAL MAGAZIN - JANUÁR europadesign, legelsosegélyalapitvany, orangyal, arkki, oktatas, orangyalmagazin, megjelenes, egeszseg, design, ergonomia, office, interiordesign, iroda, architecture, furniture, irodahaz, officedesign, irodabutor
Kik fogják a jövő üzleti környezetét tervezni? A design valóban...
2024-02-05

CITYPLANT - NÖVÉNYEK AZ IRODÁBAN  

Cityplant - növények az irodában   europadesign, cityplant, munkakörnyezet, well minősítés, természet, zöldlevegő program, stresszoldás,wellbeing
Zöld kollégáink – növények az...
2024-04-30

EHHEZ AJÁNLJUK



Brandy SO3000 Andreu World
termék információ
termék raktárlista

Brandy SO3000

termék raktárlista

Alya BQ1560 Andreu World
termék információ
termék raktárlista

Alya BQ1560

termék raktárlista

Alya RS1528 Andreu World
termék információ
termék raktárlista

Alya RS1528

termék raktárlista

Atlante Alea
termék információ
termék raktárlista

Atlante

termék raktárlista
# Alea Nincs

Cell 72 Sitland
termék információ
termék raktárlista

Cell 72

termék raktárlista
# Sitland Nincs

Atreo Wood Alea
termék információ
termék raktárlista

Atreo Wood

termék raktárlista
# Alea Nincs

Aula Wilkhahn
termék információ
termék raktárlista

Aula

termék raktárlista

Topa Akaba
termék információ
termék raktárlista

Topa

termék raktárlista
# Akaba Nincs

REFERENCIÁK

ROCHE

Roche

DREHER

Dreher

MOL

Mol

VINKOTECH

Vinkotech

SKICC

Skicc

VIRÁNYOS...

Virányos Klinika

HELLO REPUBLIC

Hello Republic

BECAUSE AGENCY

Because Agency

MAGYAR NEMZETI...

Magyar Nemzeti Filmalap

ALLIANZ...

Allianz Hungária Biztosító Rt.

A WELL 11 FEJEZETE

The WELL Air concept aims to ensure high levels of indoor air quality across a building’s lifetime through diverse strategies that include source elimination or reduction, active and passive building design and operation strategies and human behavior interventions.

A WELL Air koncepciójának célja a magas minőségű beltéri levegő biztosítása az épület teljes élettartama alatt különböző stratégiák felhasználásával melyek magukban foglalják a káros anyagok levegőbe jutásának megszüntetését vagy csökkentését, az aktív és passzív épülettervezést és üzemeltetést, valamint az emberi tevékenységek által történő beavatkozások optimalizálását.

The WELL Water concept covers aspects of the quality, distribution and control of liquid water in a building. It includes features that address the availability and contaminant thresholds of drinking water, as well as features targeting the management of water to avoid damage to building materials and environmental conditions.

A WELL Water koncepciója az épületen belüli vízellátás minőségét, elosztását és ellenőrzését fedi le. Foglalkozik az ivóvíz rendelkezésre állásával illetve szennyezettségével csakúgy, mint a vízgazdálkodással kapcsolatos kérdésekkel, így kihatással van az építőanyagok minőségére illetve a környezeti körülményekre is.

The WELL Nourishment concept requires the availability of fruits and vegetables and nutritional transparency and encourages the creation of food environments where the healthiest choice is the easiest choice.

A WELL Nourishment koncepciója az épületet használók számára a friss zöldségek és gyümölcsök elérhetőségét és az épületen belül kínált táplálékoknak az átláthatóságát tűzi ki célul. Olyan környezet kialakítását támogatja, ahol az egészséges választás a legegyszerűbb választás.

The WELL Light concept promotes exposure to light and aims to create lighting environments that are optimal for visual, mental and biological health.

A WELL Light koncepció a természetes fény jelenlétét támogatja, a látási, mentális és biológiai egészség számára optimális világítási feltételek meglétére törekszik.

The WELL Movement concept promotes movement, physical activity and active living and discourages sedentary behaviors through environmental design strategies, programs and policies.

A WELL Movement koncepciója elősegíti a mozgást, a fizikai aktivitást, az aktív életet és elriaszt az ülő életmódtól a környezet megfelelő tervezésével, a különböző programokkal és irányelvek bevezetésével.

A WELL Thermal Comfort koncepció célja a produktivitás elősegítése és az ideális hőkomfort kialakítása az épület minden használója számára továbbfejlesztett hűtő-, fűtő rendszerek betervezésével, működtetésével és a rendszer személyre szabhatóságával.

A termikus kényelmet úgy definiálhatjuk, mint „az az állapot, amely kifejezi a termikus környezettel való elégedettséget és azt szubjektív értékelés alapján minősíti”. Szervezetünkben az állandó hőmérsékleti kényelmet a homeosztázis egyik területe a hőszabályozás biztosítja, mellyel egy élőlény bizonyos határok között fenntartja a testhőmérsékletét a környezeti hőmérséklet változása ellenére. Kiegyensúlyozza a hőnyereséget és a hőveszteséget annak érdekében, hogy a test belső hőmérséklete az optimális tartományban, 36-38 ° C (97-100 ° F) maradjon, ezt a hipotalamusz szabályozza.

The WELL Sound concept aims to bolster occupant health and well-being through the identification and mitigation of acoustical comfort parameters that shape occupant experiences in the built environment.

A WELL Sound koncepciójának célja az épületet használók egészségének és jólétének erősítése az akusztikai paraméterek javításával, hogy az épített környezetben tartózkodók is megtapasztalják az akusztikai kényelem előnyeit.

The WELL Materials concept aims to reduce human exposure to hazardous building material ingredients through the restriction or elimination of compounds or products known to be toxic and the promotion of safer replacements. Compounds known to be hazardous to the health of occupational workers and/or known to bioaccumulate or aggregate in the environment are also restricted and in some instances not permitted.

A WELL Materials koncepciója az emberek egészségét védi, az építőanyagokban fellelhető károsanyagok csökkentésével vagy teljes kiküszöbölésével és a megfelelő helyettesítő anyagok népszerűsítésével. Az egészségre veszélyes vegyületek felhasználását szintén szabályozza a WELL.

The WELL Mind concept promotes mental health through policy, program and design strategies that seek to address the diverse factors that influence cognitive and emotional well-being.

A WELL Mind koncepciója a mentális egészség elérését olyan rendelkezésekkel, programokkal és design stratégiákkal támogatja, melyeknek célja a kognitív és érzelmi jóllét kialakulásához való hozzájárulás.

The WELL Community concept aims to support access to essential healthcare, workplace health promotion and accommodations for new parents while establishing an inclusive, integrated community through social equity, civic engagement and accessible design.

A WELL Community koncepció célja, hogy támogassa az alapvető egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést, a munkahelyi egészségfejlesztést és a szülők munkába való visszatérését, miközben befogadó, integrált közösséget hoz létre a társadalmi igazságosság, a polgári részvétel és a hozzáférhető formatervezés révén.

Innovation features pave the way for projects to develop unique strategies for creating healthy environments.

A WELL Innováció fejezete a projektek útját segíti, hogy egyedi és innovatív stratégiák kidolgozásával megteremtsék az egészséges környezetet.


olvass tovább...