wishlist

Raktár lista

wishlist del
A lista sorrendje módosítható Drag & Drop -al!
HU | EN

HÍREK

BIOFÍLIA DESIGN: VISSZA A TERMÉSZETHEZ!

BIOFÍLIA DESIGN: VISSZA A TERMÉSZETHEZ! Irodabútor,europadesign, biofilia, arper, actiu, office, zoldiroda, jollet, well, wellbeing, munkahelyikornyezet,

Természetközeli vagy a természetet idéző zöld iroda egy nagyvárosi épített környezetben? Az első hallásra ellentmondásosnak tűnő kapcsolat feloldására számtalan szabvány és megoldás létezik az irodaházakat építő és berendező cégek részéről. A teljesítménynöveléshez, a nyugodt és stresszmentes munkavégzéshez, a mentális és fizikai jólléthez vissza kell térnünk a természethez fűződő gyökereinkhez.

Arper biofíliaArper Moss Centralpark

Az közismert, hogy a városi életmódot folytató embernek meggyengült a természeti környezethez való viszonya. Ennek hiányát – a stresszt, idegességet, feszültséget, mentális és erőnléti problémákat – sokan érezzük. Nem véletlen, hogy az első kutatások az 1980-as, 1990-es években jelentek meg, amikor elsőként Eric Fromm, német filozófus, szociálpszichológus vezette be a biofília fogalmát (Eckhardt, 1992), rámutatva, hogy az ember pszichológiai orientációja eredendően a többi élő dolog irányába mutat.
A biofília szó szerint az élet, az élő rendszerek, az egész természet szeretetét fejezi ki. A bilofília hipotézist Edward O. Wilson amerikai biológus írta le, lényege, hogy az ember és más élő rendszerek között ösztönös kapocs van, és hogy az ember egy olyan emlős, melynek szüksége van a változatosságra és sokféle ingerre a környezetében (Wilson, 1984). Ez a tézis továbbá azt is taglalja, hogy az emberiségnek a mentális fejlődéséhez és egészségéhez szüksége van arra, hogy más fajokhoz és a természethez is mély, kiegyensúlyozott kapcsolat fűzze.

A biofília hipotézis azt állítja, hogy az emberiség azon kívül, hogy anyagilag és fizikailag is függ a természettől, alapvető igénye van az esztétikai, intellektuális, kognitív, sőt spirituális jelentéssel bíró dolgokra. Kellert és Wilson (1995) szerint ez a vonzódás többek között genetikai eredetű, továbbá evolúciós fejlődésünk öröksége, versenyelőnyünkkel és genetikai fittségünkkel is kapcsolatos, valamint hozzájárul az egyén kiteljesedéséhez. 


Arper Arperlab Biofília és WellbeingArper Arperlab Biofília és Wellbeing

Rachel Kaplan, a Michigan Egyetem környezeti pszichológusa „A természet szerepe a munkahelyi környezetben és a várostervezésben” című egyik legismertebb munkájában is megerősíti, hogy az emberek előnyben részesítik a természetet az épített környezettel szemben. Stephen Kaplan és Rachel Kaplan vizsgálódásai alapján az látszik, hogy a természeti környezettel való kapcsolat örömet, megnyugvást és stresszcsökkenést eredményez (Kaplan & Kaplan, 1989). Ezenkívül a kutatások bizonyítják azt is, hogy a fizikai jólléthez is hozzájárul a természeti kapcsolat. Azok az emberek, akiknek van kapcsolata a természettel, általában jobb egészségnek is örvendenek. Hosszabb távon kimutathatóak a közvetett hatások is, mint az otthonnal, a munkával vagy úgy általában az élettel való elégedettség.

Arper MOSS CENTRALPARKArper Moss Centralpark

Az Egyesült Nemzetek Szervezete előrejelzése szerint 2030-ra a világ népességének 60%-a fog városi környezetben élni. Ezért kiemelt fontossága van annak, hogyan fogjuk számukra biztosítani a természethez fűződő kapcsolatot. A válasz a biofília design, amely megpróbálja az épített környezetben újra összekötni az embereket a természettel. A tervezők olyan tereket alakítanak ki, amelyek kielégítik az emberek genetikai, ősi vágyát: vissza a zöld környezetbe! Stephen Kellert, a Yale Egyetem ökológia professzora szerint a biofília design egy olyan elmélet, tudomány és gyakorlat, amely a természeti környezet által inspirált épületeket hoz létre.

A Human Spaces 2015-ben végzett kutatásában 16 országban különböző pozíciókban dolgozó, 7600 munkavállaót kérdeztek meg arról, hogy mi az 5 legfontosabb dolog az irodában. Az eredmény: 44% a természetes fényt, 20% a beltéren elhelyezett cserepes növényeket, 19% a csendes, nyugodt munkakörnyezetet, 17% a tengerre néző ablakokat, míg 17% az élénk színeket tartotta fontosnak. A felmérésből az is kiderült, hogy 47%-nak teljesen hiányzott a természetes világítás, 58%-nak pedig nem volt zöld növény az irodájában.

Azonban a kutatás talán legfontosabb eredménye az volt, hogy a válaszadók 33%-a esetében az irodai design befolyásolta, hogy akar-e az adott cégnél dolgozni.


Arper MOSS CENTRALPARKArper Moss Centralpark

Az olasz Arper olyan designerekkel dolgozik együtt, akik a biofília design szempontjait is figyelembe veszik tervezői munkájuk során. Bettina Bolten az elmúlt 6 évben folyamatosan nyomon követte a biofília eredményeit és kutatja az alkalmazási lehetőségeit. Tapasztalatai alapján a biofília design jóval túlmutat a zöld növények jelenléténél az irodában. Sokkal inkább egy alkalmazott tudomány, amely az emberek és a természet kapcsolatát vizsgálja a mesterséges épített környezetben. Ez a jövő kihívása, hiszen évezredeken keresztül az emberiség közvetlen kapcsolatban élt a természettel, most viszont mesterséges viszonyok között kell segíteni kapcsolódását a természethez. Az ökológia helyett ma már „affektív ökológiáról” beszélünk, amely az emberek és a természet pszichológiai, érzelmi és kognitív viszonyát vizsgálja.

Arper Bettina Bolten

Arper - Bettina Bolten kutatása

Nina Sickenga, az Amszterdamban működő, zöld belső kertekre és zöld tetőkre szakosodott Moss design stúdió tervezője szerint a biofília designhoz tartozik a természettel való viszony - a fény, a légáramlás, a páratartalom, a hanghatások, az illatok által – a belső terekben, valamint kiemeli a biomorfikus formák és a természetes anyagok jelentőségét. A zöld növények jelenléte nemcsak látványukban javítja közérzetünket – emelte ki Nina, hanem csökkenti a zajt, amit a belső térben elhelyezett növények mennyiségével és sűrűségével, a növények nagyságával és a levelek felületével lehet elérni. A Wageningen Egyetem kutatásai alapján a levegő relatív páratartalma 5%-kal nagyobb olyan belső térben, ahol növények vannak, emellett az ott tartózkodók hőérzetét is javítja, kevésbé érzik túl hidegnek vagy melegnek a tereket.

Actiu BiofíliaAz Actiu mediterrán környezet inspirálta belső irodai terei

A spanyol Alicante tartományban elhelyezkedő Actiu irodabútor-gyártó cég tevékenysége már több mint 50 éve szorosan összeforrott a kényelemmel, az egészséges munkakörnyezettel, az irodaközpont és a gyár is Leed és Well platinum minősítést kapott. A mediterrán környezet inspirálta belső irodai terekben és a gyártott bútorokban – színekben, formákban, anyagokban - megjelenik a napfény és a tenger nyugalma, szépsége. Az anyagokkal – a fával, üvegekkel és textilekkel – közvetlen kapcsolatba kerülünk, fontos szerepet játszanak az érintésben. Emellett a természeti környezet védelmében egyre több kárpitos anyag készül újrahasznosított anyagokból.

Az Actiu a technológiát is felhasználja annak érdekében, hogy a munkatársak minél jobban érezzék magukat az irodákban. A Gaia intelligens platform információkat szolgáltat a belső tér hőmérsékletéről, a páratartalomról, a természetes fény mennyiségéről, a szellőzésről és a zajhatásokról.

Actiu
Actiu: a fával, üvegekkel és textilekkel közvetlen kapcsolatba kerülünk

Nézzük meg, melyek azok a szempontok, amelyekkel egy épített – üveg, beton, fém – városi környezetben is természetközelivé varázsolható az irodatér. A dolgozók igényeinek és jóllétének leginkább megfelelő irodai belső tér kialakításával foglalkozó Well minősítés a biofíliára vonatkozó követelményeket a Living Building Challenge nevű minősítési rendszerre alapozza. A Well szabvány ajánlásokat tesz arra, hogyan nézzen ki egy „zöld” irodai tér, amelyek között szerepel a szépen kialakított kültéri terasz, kert, a belső terekben pedig növényfal, szökőkút vagy cserepes virágok. A zöld növényfalak térhódítása az irodákban nemcsak a látványával szolgálja a jóllétünket, hanem a levegő minőségére és páratartalmára is pozitív hatással van. Érdekes színfolt és hangelnyelő hatású is a zuzmóból készített fal, amely nem igényel locsolást – csak megfelelő páratartalmat az irodában. A természetes fény nagy szerepet kap a Well minősítésben, illetve az olyan mesterséges fényforrások, amelyek a napfény hatását keltve szabályozzák a cirkadian ritmusunkat. Egy terasz vagy kert igazi zöld sziget, amely megnyugtat, felfrissít, de a tavaszi-nyári időszakban akár a munkavégzés helyszíne is lehet. A bútorgyártóknak széles választéka van a kültéren elhelyezhető asztalokra, székekre, pihenő fotelekre, nem megfeledkezve az árnyékolás fontosságáról is.

Actiu4

A „zöld” irodai tér

Actiu naturaleza

Actiu: a természetes fény nagy szerepet kap a Well minősítésben


Arper Adell
Az Arper Adell szék teljesen szétszedhető az újrafelhasználás vagy az összes anyag újrahasznosítása céljából


Vondom Biofilia2A Vondom Biofilia 100%-ig újrahasznosítható anyagok felhasználásával készül

Az iroda belső terében a növényfalak és az élő növények mellett érdemes elhelyezni a természet formáit idéző, például levél formájú hangszigetelő elemeket, amelyek amellett, hogy vizuálisan feldobják az irodát, a hangelnyelésben is segítenek. A biofília designra a kulturális különbségek is hatással vannak, országonként változik hová helyezik a hangsúlyt: míg Spanyolországban a növényzet a kreativitással függ össze, Brazíliában a víz látványa növeli a hatékonyságot, Indiában pedig a színek az elsődlegesek. A természetre utaló jelek mellett a tervezőknek olyan érzeteket is létre kell hozni a belső terekben, amelyek nem csak a látvánnyal, de akár hangokkal, tapintással, illatokkal is felidézhetik a zöld környezetet, ezáltal az egészségről és nyugalomról szóló üzenetet közvetítenek az ott tartózkodóknak. A stresszmentes környezetben a kognitív funkciók is jobban működnek, ami már a cégvezetők számára számokban is kifejezhető növekedést jelent.


Szárazvirág dekoráció
A növénydekoráció is – ahogy minden zöld növényre utaló motívum – a biofília része, a munkahelyek, közösségi terek kiegészítője lehet/ www.aviragoslany.hu

Egészségünket 60-70%-a környezetünk határozza meg, és kb időnk 90%-át belső zárt terekben töltjük, ahol a fertőzés veszély sokkal nagyobb, mint kültéren. Ezért is különösen fontos, hogy olyan belső térben legyünk, ahol jól érezzük magunkat.

 ARPER TERMÉKEK  ACTIU FORGÓSZÉKEK  ARPER ADELL  VONDOM BIOPHILIA 


CIKK AJÁNLÓ


HIBRID BÚTOR: VONDOM KINT ÉS BENT

Hibrid bútor: Vondom kint és bent europadesign, vondom, outdoor,  belter, kulter, africa, gatsby, faz, hardrockhotel, beastly, citibank, sap, dior
A határok nemcsak az irodai és otthoni, de a beltéri és kültéri...
2024-03-06

TRUE DESIGN FENDER, EGY IKONIKUS BÚTOR...

True design Fender, egy ikonikus bútor kapszulakollekciója  kapszula kollekció,,Kvadrat,elegant, upholstery,Francesco Favaretto,True Design,Fender,Europa Design
A True Design Fender bútorcsaládjának kapszula kollekciója igazi design...
2024-03-06

CSR HUNGARY SUMMIT 2023

CSR Hungary Summit 2023
Ahol jó lenni! Ahol jó tanulni! Ahol jó fejlődni! - CSR Hungary Summit...
2023-10-20

EHHEZ AJÁNLJUKZefiro Meeting Table Alea
termék információ
termék raktárlista

Zefiro Meeting Table

termék raktárlista
# Alea Nincs

Capri Executive SI1566 Andreu World
termék információ
termék raktárlista

Capri Executive SI1566

termék raktárlista

Delta Dencon
termék információ
termék raktárlista

Delta

termék raktárlista
# Dencon Nincs

Occo Wilkhahn
termék információ
termék raktárlista

Occo

termék raktárlista

Closed Table PC21 Andreu World
termék információ
termék raktárlista

Closed Table PC21

termék raktárlista

DV905 - Rym DVO
termék információ
termék raktárlista

DV905 - Rym

termék raktárlista
# DVO Nincs

AT task ESP 187_72  Wilkhahn
termék információ
termék raktárlista

AT task ESP 187_72

termék raktárlista

Odeon Alea
termék információ
termék raktárlista

Odeon

termék raktárlista
# Alea Nincs

REFERENCIÁK

LURDY HÁZ

Lurdy Ház

AB INBEV

AB Inbev

TAKEDA PHARMA...

Takeda Pharma Kft

HB REAVIS...

HB Reavis Hungary Kft.

CITROM...

Citrom AutósIskola

CSIKÓS...

Csikós Építész Iroda

OTP FÁY ANDRÁS...

OTP Fáy András alapítvány

HOLD ZRT.

HOLD Zrt.

TELENOR ASTORIA

Telenor Astoria

DAIKIN

Daikin

A WELL 11 FEJEZETE

The WELL Air concept aims to ensure high levels of indoor air quality across a building’s lifetime through diverse strategies that include source elimination or reduction, active and passive building design and operation strategies and human behavior interventions.

A WELL Air koncepciójának célja a magas minőségű beltéri levegő biztosítása az épület teljes élettartama alatt különböző stratégiák felhasználásával melyek magukban foglalják a káros anyagok levegőbe jutásának megszüntetését vagy csökkentését, az aktív és passzív épülettervezést és üzemeltetést, valamint az emberi tevékenységek által történő beavatkozások optimalizálását.

The WELL Water concept covers aspects of the quality, distribution and control of liquid water in a building. It includes features that address the availability and contaminant thresholds of drinking water, as well as features targeting the management of water to avoid damage to building materials and environmental conditions.

A WELL Water koncepciója az épületen belüli vízellátás minőségét, elosztását és ellenőrzését fedi le. Foglalkozik az ivóvíz rendelkezésre állásával illetve szennyezettségével csakúgy, mint a vízgazdálkodással kapcsolatos kérdésekkel, így kihatással van az építőanyagok minőségére illetve a környezeti körülményekre is.

The WELL Nourishment concept requires the availability of fruits and vegetables and nutritional transparency and encourages the creation of food environments where the healthiest choice is the easiest choice.

A WELL Nourishment koncepciója az épületet használók számára a friss zöldségek és gyümölcsök elérhetőségét és az épületen belül kínált táplálékoknak az átláthatóságát tűzi ki célul. Olyan környezet kialakítását támogatja, ahol az egészséges választás a legegyszerűbb választás.

The WELL Light concept promotes exposure to light and aims to create lighting environments that are optimal for visual, mental and biological health.

A WELL Light koncepció a természetes fény jelenlétét támogatja, a látási, mentális és biológiai egészség számára optimális világítási feltételek meglétére törekszik.

The WELL Movement concept promotes movement, physical activity and active living and discourages sedentary behaviors through environmental design strategies, programs and policies.

A WELL Movement koncepciója elősegíti a mozgást, a fizikai aktivitást, az aktív életet és elriaszt az ülő életmódtól a környezet megfelelő tervezésével, a különböző programokkal és irányelvek bevezetésével.

A WELL Thermal Comfort koncepció célja a produktivitás elősegítése és az ideális hőkomfort kialakítása az épület minden használója számára továbbfejlesztett hűtő-, fűtő rendszerek betervezésével, működtetésével és a rendszer személyre szabhatóságával.

A termikus kényelmet úgy definiálhatjuk, mint „az az állapot, amely kifejezi a termikus környezettel való elégedettséget és azt szubjektív értékelés alapján minősíti”. Szervezetünkben az állandó hőmérsékleti kényelmet a homeosztázis egyik területe a hőszabályozás biztosítja, mellyel egy élőlény bizonyos határok között fenntartja a testhőmérsékletét a környezeti hőmérséklet változása ellenére. Kiegyensúlyozza a hőnyereséget és a hőveszteséget annak érdekében, hogy a test belső hőmérséklete az optimális tartományban, 36-38 ° C (97-100 ° F) maradjon, ezt a hipotalamusz szabályozza.

The WELL Sound concept aims to bolster occupant health and well-being through the identification and mitigation of acoustical comfort parameters that shape occupant experiences in the built environment.

A WELL Sound koncepciójának célja az épületet használók egészségének és jólétének erősítése az akusztikai paraméterek javításával, hogy az épített környezetben tartózkodók is megtapasztalják az akusztikai kényelem előnyeit.

The WELL Materials concept aims to reduce human exposure to hazardous building material ingredients through the restriction or elimination of compounds or products known to be toxic and the promotion of safer replacements. Compounds known to be hazardous to the health of occupational workers and/or known to bioaccumulate or aggregate in the environment are also restricted and in some instances not permitted.

A WELL Materials koncepciója az emberek egészségét védi, az építőanyagokban fellelhető károsanyagok csökkentésével vagy teljes kiküszöbölésével és a megfelelő helyettesítő anyagok népszerűsítésével. Az egészségre veszélyes vegyületek felhasználását szintén szabályozza a WELL.

The WELL Mind concept promotes mental health through policy, program and design strategies that seek to address the diverse factors that influence cognitive and emotional well-being.

A WELL Mind koncepciója a mentális egészség elérését olyan rendelkezésekkel, programokkal és design stratégiákkal támogatja, melyeknek célja a kognitív és érzelmi jóllét kialakulásához való hozzájárulás.

The WELL Community concept aims to support access to essential healthcare, workplace health promotion and accommodations for new parents while establishing an inclusive, integrated community through social equity, civic engagement and accessible design.

A WELL Community koncepció célja, hogy támogassa az alapvető egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést, a munkahelyi egészségfejlesztést és a szülők munkába való visszatérését, miközben befogadó, integrált közösséget hoz létre a társadalmi igazságosság, a polgári részvétel és a hozzáférhető formatervezés révén.

Innovation features pave the way for projects to develop unique strategies for creating healthy environments.

A WELL Innováció fejezete a projektek útját segíti, hogy egyedi és innovatív stratégiák kidolgozásával megteremtsék az egészséges környezetet.


olvass tovább...