wishlist

Raktár lista

wishlist del
A lista sorrendje módosítható Drag & Drop -al!
HU | EN

PUBLIKÁCIÓK

KÖZÖSSÉGI TEREK VONZÁSÁBAN

KÖZÖSSÉGI TEREK VONZÁSÁBAN Irodabútor,közösségi,terek,vonzásában,építészfórum,europadesign,editorial,press,szakcikk,Bakonyi Gyöngyi,Feuertag Ottó,Sanofi közösségi terek,Zoetis közösségi terek,SMP Solutions Zrt.,Telenor - Astoria coworking

Közösségi terek vonzásában - 2020

2021.01.27. 14:07


Világjárvány előtt, alatt és után is egyre inkább nő a közösségi területek nagysága és szerepe az irodákban. Nézzünk néhány példát berendezésükre az Europa Design referenciáiból.


A digitalizáció, az információáramlás felgyorsulásának hatására megváltoztak a munkafolyamatok, amelyek az irodák szerepét és berendezését is befolyásolják. A mintegy 10 évvel ezelőtt megszokott egyéni munkahely és a dedikált asztal helyét egyre több helyen váltja fel a csoportos és projekt alapú munkavégzés, amelynek során a munkatársak a feladatoknak megfelelően választják ki munkahelyüket. De még ha a nyitott irodai struktúrában mindenkinek meg is marad a saját asztala, akkor is egyre fontosabbá válnak a formális és informális megbeszéléseknek helyet adó közösségi területek. A munkavégzés hatékonyságát a kutatások szerint is növeli az információcsere, amely a munkatársak közötti, illetve az ügyfelekkel történő megbeszélések során jön létre.

A legjobb ötletek, megoldások egy fotelben vagy kanapén ülve és kávét kortyolgatva születnek, amikor áttekintjük egy projekt fázisait, vagy megoldást keresünk egy problémára. Több gyártó cég már évek óta a dinamizmust jeleníti meg az irodákban, ami a dinamikus ülésben, konferenciarendszerekben és könnyen átrendezhető terekben ölt testet. Ilyen gyártó cég a német Wilkhahn, amelynek ülőbútorai, 3D-s szinkronmechanikájukkal a mozgást segítik, többfunkciós asztalaik pedig egyaránt használhatók munkavégzésre, vagy prezentációhoz. Kreatív ülőbútoraik között több támaszkodó szék található, amelyek gyors megbeszélésekhez szolgálnak „ülep"támaszul.

De a bútorgyártók többsége a klasszikus asztal-szék-szekrény kombinációról egyre inkább a nagyobb kreativitást ösztönző ülőbútorok gyártására helyezi a hangsúlyt, amelyek állhatnak könnyen átrendezhető modul elemekből, sokféle kiegészítővel – kis asztallal, lámpával, polccal, csatlakozó lehetőséggel - növelve a komfortérzetet. Az irodában csak néhány órát dolgozó külsős tanácsadó munkatársak és ügyfelek számára létrehozott coworking terek – munkaasztalok, tárgyalók,  - berendezésének alapkövetelménye a gyors átalakíthatóság, könnyű mozgatás, a kényelem és a kommunikáció elősegítése.

Sok esetben akusztikus szigetek is kialakításra kerülnek, magas elválasztó elemekkel, magas háttámlájú fotelekkel, kanapékkal, amelyek a bizalmas megbeszélések vagy az egyéni, nagyobb koncentrációt igénylő munkát is lehetővé teszik. A pandémiával jelentősen megnőtt a távmunka szerepe és gyakorisága, a munkavállalók idejük sokkal nagyobb részét töltik home office-ban, mint korábban. Az otthoni munkavégzéssel sokkal vonzóbbá vált az irodatér közösségformáló szerepe, felértékelődtek a szociális kapcsolatok, a személyes találkozók.

Valljuk be, sokkal vonzóbb lett az iroda, mint korábban, és a munkáltatók sokkal vonzóbb környezetet is teremtenek dolgozóiknak. A bútorgyártók pedig ehhez alkalmazkodva az otthoni kényelmet társítják a közületi funkció által megkívánt tartóssággal. A fertőzésveszély csökkentésére könnyen tisztítható, antibakteriális felületekkel és kárpitokkal jelentek meg. Természetesen az irodakialakításáért felelős cégeknek – tervezőknek, tanácsadóknak, ergonómiai szakembereknek, gyártó és forgalmazó cégeknek - az ügyfelekkel együtt nagy felelősségük van abban, hogy a bútorok kiválasztásával és elrendezésével is a biztonságot sugározzák, csökkentsék a fertőzésveszélyt és a személyes találkozókból adódó kockázatot. Ebben segít a megfelelő térkialakítás, illetve a térben elhelyezett üveg vagy átlátszó plexi elválasztó elemek.

 

Sanofi közösségi terek

A világ egyik vezető gyógyszeripari vállalata, a Sanofi, 2020-ban Budapesten alakította ki nemzetközi szolgáltatóközpontját, a Business Service Budapest Centert. Az iroda tervezésével megbízott LAB5 építésziroda olyan tereket hozott létre, amelyek többféle funkcióval, munkastílussal támogatják a központban különböző területeken dolgozó 200 szakértő munkáját. A tervezés folyamatában a munkatársak véleményét is megkérdezték, hogy az irodatér minél inkább megfeleljen az igényeiknek.

Az Activity Based Working koncepció alapján megvalósult irodatér egyaránt lehetőséget nyújt a hatékony munkavégzésre, az összpontosítást kívánó egyéni munkára, és a kollaborációt, kommunikációt igénylő tevékenységek elvégzésére. A Sanofi új központjában több olyan közösségi teret is kialakítottak, ahol a munkatársak találkozhatnak egymással, beszélgethetnek, kávézhatnak, relaxálhatnak. A Sanofi elképzelésének megfelelően, hogy a szolgáltatóközpont területi elhelyezkedése megjelenjen a belső terekben, a tervező LAB5 építészei jelzés értékűen jelenítették meg Budapest 5 jellegzetes helyét az irodatérben.

 

A lobbyban a Parlament színei - az arany, a mélykék, a piros – jelennek meg a szőnyegben, a bútorokban és a kiegészítőkben. Az étteremben a Budai Vár motívumai köszönnek vissza, itt főleg a pasztellszínek dominálnak. A kávézópulttal is ellátott Community Centerben a sok zöld növény és a sziklás hatást keltő padlószőnyeg idézi a Gellért-hegyet. A tereket és a munkatársakat összekötő utaknál pedig az Erzsébet és a Szabadság híd szerkezeti elemeit és színeit elevenítik fel a belsőépítészeti elemek, az oszlopok és falburkolatok.

A sok funkciót kiszolgáló tereket és az ezeknek megfelelő berendezést a tervezők a letisztult, kissé skandináv stílussal és a pasztell színekkel tették egységessé. Ennek szellemében választották ki a közösségi terek éttermi és bárszékeit, asztalait az Europa Designtól, valamint a foteleket és akusztikus ülőbútorokat.

Zoetis közösségi terek

A Zoetis Inc. a világ legnagyobb gyógyszer- és oltóanyag-gyártója háziállatok és haszonállatok számára. A költözés előtt is a MOM Parkban béreltek irodaterületet, így az átköltözés a Gellért toronyba nem jelentett nagy kihívást a projektmenedzsment csapatnak. A korábbi irodaterület osztott, külön bejáratos hátrányából indulva olyan új irodaterületet kerestek, ahol egy területen, kényelmetlen közlekedők és köztes lépcsőházak nélkül tudnak hatékonyan kommunikálni és dolgozni.

A tervezést a Cushman & Wakefield Design Build csapata végezte. A folyamat során egy olyan funkcionális irodatér kialakítása volt a cél, ahová a Zoetis dolgozói örömmel töltenek időt, így megfelelő arányban kellett vegyíteni az egyedi munkavégzésre és a kollaborációra alkalmas tereket. Az új iroda megtervezése speciális módon történt, mert javarészt a globális arculati kézikönyv adta a tervezési irányokat - kötött alaprajzi elrendezéssel, előírt szőnyegtípussal, rögzített színpalettával és a meglévő bútorok felhasználásával. Így csak néhány ponton kapott a belsőépítész csapat teljesen szabad kezet, mint pl. egyedi bútorok megtervezése, soft seating, terasz bútorok és design lámpák kiválasztása. Az előtér, a kávézó és az éttermi bútorokat az Europa Design termékeiből választották.


SMP Solutions Zrt.

Az SMP történetében, cégfilozófiájában és tevékenységében egymást erősíti az innováció és a tradíció. A több mint 30 éve működő cég alapítása óta elkötelezetten kínál hatékony megoldásokat az informatikai, bank- és biztonságtechnikai kihívásokra, a forgalmazáson át a rendszerintegráción és az üzemeltetésen keresztül a karbantartásig. A cég filozófiájának megfelelően – „Működő megoldásokat szállítunk" – egy jól működő, funkcionális, időtálló iroda kialakítása volt a cél a cég hatékonyságát növelő, 21. századi korszerű IT megoldásokkal. A cég nyitott, transzparens filozófiája tükröződik vissza az üvegfalakkal elhatárolt átlátható terekben.

A belsőépítészet Frank György belsőépítész tervei nyomán valósult meg: „Az irodaterület tervezése közös munka volt megbízónkkal. Határozottan tudták, hogy mit akarnak: visszafogott, igényes tereket, kerülve a divatos formai poénokat. Jól érezni magukat a munkahelyükön, és mint employer brand is vonzó környezetet kínálni a fiatal mérnököknek, informatikusoknak." A munkatársak feltöltődését szolgálják a közösségi terek, kávépult, étterem, az elvonulást is lehetővé tevő telefonfülkék. Az Europa Design által szállított bútorok kiválasztásánál az esztétikai és design szempontok mellett fontos volt a funkció, a megbízhatóságot, és a hosszú távú gondolkozást képviselő kiváló minőségű megoldások.


Telenor – Astoria coworking

Az Astorián található flagship store átalakításával a Telenor a Pyxis Nautica tervezőcsapatát bízta meg. A belsőépítészeti kialakítás meghatározó célja volt, hogy olyan letisztult elemekkel, felületekkel dolgozzanak, ami 5 év múlva sem lesz elavult, a telekommunikációs eszközök és a különböző világító, színes reklámanyagokhoz kellően neutrális hátteret biztosítson és egy esetleges brandváltás új színeihez, logóihoz is könnyen illeszkedjen. A belsőépítészeti koncepció lényege az volt, hogy az ügyfelek inkább úgy érezzék, hogy egy barátságos, kávézó hangulatú térbe érkeznek egy rideg, ügyintézésre szolgáló, high tech üzlet helyett.

Ezt a hangulatot segítik az Europa Design bárszékei és ülőbútorai. Az üzlet nem egyszerű értékesítési pont, hanem közösségi irodaként is funkcionál, ahol bárki foglalhat magának akár egy asztalnyi területet vagy a három tárgyalóhelyiség valamelyikét. A Telenor megoldása azonban egy gyors, „on-the-go" megoldásra, és nem a hosszabb tartózkodásra sarkall. A szolgáltatás részeként nemcsak „asztalt és széket" kapnak a vendégek, hanem az ideiglenes irodai munkához minden egyéb infrastruktúrát, áramvételi lehetőséget és díjmentes szélessávú Hipernet-elérést is. Ezzel a lépéssel a Telenor kilép a telekommunikációs cég hagyományos kereteiből, hogy egy teljesen új piacon nyújtson új, alternatív megoldást.


 


Az építészfórumon megjelent cikk linkjeCIKK AJÁNLÓ


ŐRANGYAL MAGAZIN - JANUÁR

ŐRANGYAL MAGAZIN - JANUÁR europadesign, legelsosegélyalapitvany, orangyal, arkki, oktatas, orangyalmagazin, megjelenes, egeszseg, design, ergonomia, office, interiordesign, iroda, architecture, furniture, irodahaz, officedesign, irodabutor
Kik fogják a jövő üzleti környezetét tervezni? A design valóban...
2024-02-05

ŐRANGYAL MAGAZIN - FEBRUÁR-MÁRCIUS

Őrangyal Magazin - Február-március Europa design, Őrangyal, megjelenés, egészség, ergonónia, interiordesign, irodaház, irodabútor,,mozgás
Mozgás az irodában - szakértői cikkünk az Őrangyal Életmentő...
2024-03-13

ŐRANGYAL MAGAZIN - ÁPRILIS - MÁJUS

Őrangyal Magazin - április - május Irodabútor, Europadesign, Őrangyal, megjelenés, egészség, ergonónia, interiordesign, irodaház, növények, növényfal
Megjelent az Őrangyal magazin legújabb száma!Az Europa Design cikkje:...
2024-06-06

EHHEZ AJÁNLJUKLottus bench Enea
termék információ
termék raktárlista

Lottus bench

termék raktárlista
# Enea Nincs

Invicta Comfort Sitland
termék információ
termék raktárlista

Invicta Comfort

termék raktárlista
# Sitland Nincs

Atreo Alea
termék információ
termék raktárlista

Atreo

termék raktárlista
# Alea Nincs

OE 1 görgős tároló Herman Miller
termék információ
termék raktárlista

OE 1 görgős tároló

termék raktárlista

Cell 128 Sitland
termék információ
termék raktárlista

Cell 128

termék raktárlista
# Sitland Nincs

Timetable Shift Wilkhahn
termék információ
termék raktárlista

Timetable Shift

termék raktárlista

Stitz Wilkhahn
termék információ
termék raktárlista

Stitz

termék raktárlista

Anna Corporate BQ1386 Andreu World
termék információ
termék raktárlista

Anna Corporate BQ1386

termék raktárlista

REFERENCIÁK

MODANDCO

Modandco

SIÓ-ECKES

SIÓ-Eckes

PUBLICIS KFT.

Publicis Kft.

SEMMELWEIS...

Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar

OTP ALAPKEZELŐ

OTP Alapkezelő

WEST HUNGÁRIA...

West Hungária Bau Kft.

IMPACT HUB

Impact HUB

AREVA HUNGÁRIA...

AREVA Hungária Kft.

VODAFONE

Vodafone

MONICOMP

Monicomp

A WELL 11 FEJEZETE

The WELL Air concept aims to ensure high levels of indoor air quality across a building’s lifetime through diverse strategies that include source elimination or reduction, active and passive building design and operation strategies and human behavior interventions.

A WELL Air koncepciójának célja a magas minőségű beltéri levegő biztosítása az épület teljes élettartama alatt különböző stratégiák felhasználásával melyek magukban foglalják a káros anyagok levegőbe jutásának megszüntetését vagy csökkentését, az aktív és passzív épülettervezést és üzemeltetést, valamint az emberi tevékenységek által történő beavatkozások optimalizálását.

The WELL Water concept covers aspects of the quality, distribution and control of liquid water in a building. It includes features that address the availability and contaminant thresholds of drinking water, as well as features targeting the management of water to avoid damage to building materials and environmental conditions.

A WELL Water koncepciója az épületen belüli vízellátás minőségét, elosztását és ellenőrzését fedi le. Foglalkozik az ivóvíz rendelkezésre állásával illetve szennyezettségével csakúgy, mint a vízgazdálkodással kapcsolatos kérdésekkel, így kihatással van az építőanyagok minőségére illetve a környezeti körülményekre is.

The WELL Nourishment concept requires the availability of fruits and vegetables and nutritional transparency and encourages the creation of food environments where the healthiest choice is the easiest choice.

A WELL Nourishment koncepciója az épületet használók számára a friss zöldségek és gyümölcsök elérhetőségét és az épületen belül kínált táplálékoknak az átláthatóságát tűzi ki célul. Olyan környezet kialakítását támogatja, ahol az egészséges választás a legegyszerűbb választás.

The WELL Light concept promotes exposure to light and aims to create lighting environments that are optimal for visual, mental and biological health.

A WELL Light koncepció a természetes fény jelenlétét támogatja, a látási, mentális és biológiai egészség számára optimális világítási feltételek meglétére törekszik.

The WELL Movement concept promotes movement, physical activity and active living and discourages sedentary behaviors through environmental design strategies, programs and policies.

A WELL Movement koncepciója elősegíti a mozgást, a fizikai aktivitást, az aktív életet és elriaszt az ülő életmódtól a környezet megfelelő tervezésével, a különböző programokkal és irányelvek bevezetésével.

A WELL Thermal Comfort koncepció célja a produktivitás elősegítése és az ideális hőkomfort kialakítása az épület minden használója számára továbbfejlesztett hűtő-, fűtő rendszerek betervezésével, működtetésével és a rendszer személyre szabhatóságával.

A termikus kényelmet úgy definiálhatjuk, mint „az az állapot, amely kifejezi a termikus környezettel való elégedettséget és azt szubjektív értékelés alapján minősíti”. Szervezetünkben az állandó hőmérsékleti kényelmet a homeosztázis egyik területe a hőszabályozás biztosítja, mellyel egy élőlény bizonyos határok között fenntartja a testhőmérsékletét a környezeti hőmérséklet változása ellenére. Kiegyensúlyozza a hőnyereséget és a hőveszteséget annak érdekében, hogy a test belső hőmérséklete az optimális tartományban, 36-38 ° C (97-100 ° F) maradjon, ezt a hipotalamusz szabályozza.

The WELL Sound concept aims to bolster occupant health and well-being through the identification and mitigation of acoustical comfort parameters that shape occupant experiences in the built environment.

A WELL Sound koncepciójának célja az épületet használók egészségének és jólétének erősítése az akusztikai paraméterek javításával, hogy az épített környezetben tartózkodók is megtapasztalják az akusztikai kényelem előnyeit.

The WELL Materials concept aims to reduce human exposure to hazardous building material ingredients through the restriction or elimination of compounds or products known to be toxic and the promotion of safer replacements. Compounds known to be hazardous to the health of occupational workers and/or known to bioaccumulate or aggregate in the environment are also restricted and in some instances not permitted.

A WELL Materials koncepciója az emberek egészségét védi, az építőanyagokban fellelhető károsanyagok csökkentésével vagy teljes kiküszöbölésével és a megfelelő helyettesítő anyagok népszerűsítésével. Az egészségre veszélyes vegyületek felhasználását szintén szabályozza a WELL.

The WELL Mind concept promotes mental health through policy, program and design strategies that seek to address the diverse factors that influence cognitive and emotional well-being.

A WELL Mind koncepciója a mentális egészség elérését olyan rendelkezésekkel, programokkal és design stratégiákkal támogatja, melyeknek célja a kognitív és érzelmi jóllét kialakulásához való hozzájárulás.

The WELL Community concept aims to support access to essential healthcare, workplace health promotion and accommodations for new parents while establishing an inclusive, integrated community through social equity, civic engagement and accessible design.

A WELL Community koncepció célja, hogy támogassa az alapvető egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést, a munkahelyi egészségfejlesztést és a szülők munkába való visszatérését, miközben befogadó, integrált közösséget hoz létre a társadalmi igazságosság, a polgári részvétel és a hozzáférhető formatervezés révén.

Innovation features pave the way for projects to develop unique strategies for creating healthy environments.

A WELL Innováció fejezete a projektek útját segíti, hogy egyedi és innovatív stratégiák kidolgozásával megteremtsék az egészséges környezetet.


olvass tovább...