wishlist

Raktár lista

wishlist del
A lista sorrendje módosítható Drag & Drop -al!
HU | EN

HÍREK

A FERTŐTLENÍTÉS SZEREPE

A FERTŐTLENÍTÉS SZEREPE Irodabútor,fertőtlenítés, szerepe, vírusmegelőzés, irodaházak, közintézmények, fertőtlenítőtálca, rendszer, cipőfertőtlenítő

A cégek nagy része még mindig nem veszi elég komolyan a fertőtlenítést!


A számos szektort érintő legújabb kutatás szerint van még tennivaló a prevenció és a vírusmegelőzés terén


Szeptember és október folyamán nem reprezentatív online kutatást végzett a Cleartex Kft., 5 hazai szektorra kiterjedően. Ezek az ipari létesítmények, az irodaházak és közintézmények, a szolgáltató szektor, a létesítménygazdálkodást folytató vállalkozások és a HORECA (hotel, étterem és kávézó) szektor egységei voltak. A kitöltők 56%-a vidéki, 44%-a budapesti vállalkozás.

Az elfelejtett védelmi vonal – a cipőtalpak

A válaszadók nagy része teljesíti az első érintkezési ponton található tisztítást: rendelkezik külső vagy belső szennyfogó-szőnyeggel. Ez az első védelmi vonal, hiszen a CDC (Amerikai Járványügyi Központ) kutatása szerint a szennyeződések (és ebbe különösen beletartozik a vírus is) jelentős részét-a cipőnkön visszük be a tisztán tartott helyekre, vagy a lábbelink segítségével terjed tovább a zárt téren.

A kutatás megállapította, hogy nem csak a levegőben szálló részecskéken terjed COVID, hanem a földre hulló aeroszol cseppeken is – és ezt viszik tovább a cipőtalpakon, akár egy egész kórház területén. Ezt nem nehéz belátni, hiszen például a tüsszentéssel, köhögéssel távozó vírus-részecskék döntő többsége a földön, a padlón végzi és onnan a cipőnk talpán visszük be az épületbe és juttattjuk tovább a helyiségek között.

Ennek ellenére a megkérdezett cégek 62%-a rendelkezik kültéri szennyfogó szőnyeggel és 81%-a beltérivel. Ezek a legkisebb erőfeszítést igénylő tisztítási módszerek, mivel a szennyfogó szőnyegek különböző típusain áthaladva automatikusan tisztulnak a talpak és távolítják el a szennyeződések nagy részét.

A szőnyeg viszont nem minden esetben elégséges, a biztos védelmet a bejáratnál felállított cipőfertőtlenítő megoldások jelentenék. Sajnos csak a válaszadók 10%-a jelezte, hogy rendelkezik ilyen cipőtalp fertőtlenítő megoldással. Nyilvánvaló, hogy ez az óvodákban, iskolákban, kórházakban, irodai bejáratokban vagy idősotthonokban kiemelt jelentőséggel bírna a megelőzés szempontjából. A kutatásban a CDC határozottan ajánlja, hogy a bejáratnál a cipőtalpakat is fertőtlenítsék az emberek a vírus terjedésének megállítása érdekében.


Fertőtlenítő pontok

Bár a válaszadók 70%-a azt mondta, hogy kialakított a bejáratnál fertőtlenítő pontokat, ezek a gyakorlatban legfeljebb a kézfertőtlenítésre szorítkoznak. És még ez sem tökéletes, mivel az említett 70% ellenére a válaszadók csak 24%-a rendelkezik érintésmentes kézfertőtlenítővel a bejáratánál. Az ellentmondás oka, hogy a vállalkozások nincsenek tisztában a fertőtlenítő pontokra vonatkozó elvárásokkal.

„Megvizsgáltuk, hogy melyik szektorban járnak előrébb a fertőtlenítés terén, és kiderül, hogy a legjobban az irodaházak állnak, ahol 89 %-nál van például szennyfogó szőnyeg és 35%-uknál érintésmentes fertőtlenítés is” – mondta el Pokorni Flóra a Cleartex Kft. értékesítési vezetője. Azon 10%, aki jelezte, hogy még cipőfertőtlenítővel is rendelkezik, döntően szintén ebből szektorból kerültek ki.

Tiszta a levegő?

Zárt tereknél, ahol a gyakori szellőztetés nem mindig oldható meg, illetve belső keringetésű klíma működik, elengedhetetlen lenne a levegő tisztítása is. Például egy étteremben, egy szálloda étkezőhelyiségében, vagy akár egy konferenciahelyszínen is jelentősen csökkenthető lenne ezáltal a fertőzés kockázata. Sajnos csak a válaszadók 10%-a rendelkezik levegőtisztító berendezéssel, azok nagy része viszont a közintézményi és irodaház szektorból kerül ki, míg második helyen a szolgáltató szektor található. Az éttermek és kávézók csak 6%-a rendelkezik ilyen eszközzel.

„Bár a korábbi felmérésekhez képest érzékelhető a tendencia, miszerint mind több cég fektet a megelőzésbe és a fertőtlenítésbe, de számos hiányosság fedezhető még fel, amelyet a balesetmentes folyamatos működés, a higiénia megőrzése és a látogatók vagy a munkatársak egészségének a megóvása érdekében elengedhetetlen lesz pótolni az év hátralévő részében” – emelte ki Pokorni Flóra.


A teljes kutatás letölthető: 

https://cleartex.hu/tisztasagvedelmi-tanulmany/


KERETESEK, KIEGÉSZÍTŐ INFORMÁCIÓK:

Észrevétlenül dolgozó szennyfogók

A szennyfogó szőnyeg nem lábtörlő. Az irodaházakba, plázákba betérők nem állnak meg lábat törölni, ezért a nagy forgalmú bejáratokba olyan rendszereket kell kiépíteni, amelyek a sima áthaladás során képesek az épületbe beáramló szennyeződések több mint 90%-át letisztítani.

Ahhoz, hogy a szennyfogó hatékonyan és észrevétlenül meg tudja tisztítani a talpakat, minimum 6-8 lépést szükséges megtenni rajta, legalább 3-4 méter hosszan. Ezen felül szükséges a zónaszemléletnek megfelelő kialakítás, azaz a rendszernek el kell távolítania a nagyobb, szilárd szennyeződéseket, a kisebb darabokat és a nedvességet is fel kell szívnia.

——–

Mi az a fertőtlenítő pont


Attól, hogy kirakunk egy kézfertőtlenítőt a bejárathoz, esetleg van egy lábtörlőnk, még nem hívhatjuk az előteret fertőtlenítő pontnak. Az emberi test anatómiájából kiindulva 3 terület van, amit érintenie kell egy fertőtlenítő pontnak:

  • Kéz: A funkcionális mozgásokon túl, a komfortérzet miatt önkéntelenül is sokat használjuk, például az arcunkhoz óránként akár 16 alkalommal is hozzányúlunk. Kezeinket tehát mindenképp érdemes a bejáratokban, az épületbe lépés előtt fertőtleníteni, lehetőleg egy érintésmentes kézfertőtlenítővel.
  • Száj: a vírusok, baktériumok a fertőzött – akár tünetmentes – emberek által kilélegzett, vagy köhögéssel, tüsszentéssel a levegőbe került aeroszol cseppeken nagyon könnyen terjednek zárt térben. Ezért lényeges ezeken a területeken a megfelelő szájmaszk használata, mely megakadályozza ezeknek a cseppeknek a kijutását.
  • Láb: a kórokozókat tartalmazó aeroszol cseppek kültéren a földre esnek, ahol porszemcséken megtapadva és a cipőtalpakra kerülve igen nagy távolságokra is eljuthatnak. Rendkívül fontos tehát a cipőtalpak felületére is gondot fordítani a fertőtlenítő pontokon, hogy ezeket a vírusokat és kártékony mikroorganizmusokat is elpusztítsuk már az épületbe lépés pillanatában.


Ezek alapján belátható, hogy egy kellő körültekintéssel kialakított fertőtlenítő pontnak három fő eleme van: minden belépő vegyen fel szájmaszkot, használja az érintésmentes kézfertőtlenítőt, valamint a cipőtalp fertőtlenítő rendszert. Ezzel védhetjük meg munkatársaink, üzleti partnereink egészségét.

CIKK AJÁNLÓ


A CSR HUNGARY HOLNAP VÁROSÁÉRT DÍJÁT ADTA ÁT...

A CSR Hungary Holnap városáért Díját adta át Feuertag Ottó
A CSR Hungary Holnap városáért Díjának Bíráló Bizottságának tagja...
2023-12-06

CSR HUNGARY SUMMIT 2023

CSR Hungary Summit 2023
Ahol jó lenni! Ahol jó tanulni! Ahol jó fejlődni! - CSR Hungary Summit...
2023-10-20

MÉD 2023 - IDÉN ÚJRA ÁTADJUK KÜLÖNDÍJUNKAT!

MÉD 2023 - idén újra átadjuk különdíjunkat!
A Média Építészeti Díja célja, hogy a nemzetközi és hazai szakmai...
2023-11-07

EHHEZ AJÁNLJUKOcco Wilkhahn
termék információ
termék raktárlista

Occo

termék raktárlista

Anna SI1382 Andreu World
termék információ
termék raktárlista

Anna SI1382

termék raktárlista

Capri Lounge RS1697 Andreu World
termék információ
termék raktárlista

Capri Lounge RS1697

termék raktárlista

Anna Corporate SO1373 Andreu World
termék információ
termék raktárlista

Anna Corporate SO1373

termék raktárlista

Capri Executive SI1563 Andreu World
termék információ
termék raktárlista

Capri Executive SI1563

termék raktárlista

Ypsilon asztal Pedrali
termék információ
termék raktárlista

Ypsilon asztal

termék raktárlista
# Pedrali Nincs

Team Strike Sitland
termék információ
termék raktárlista

Team Strike

termék raktárlista
# Sitland Nincs

Lottus Wood stool Enea
termék információ
termék raktárlista

Lottus Wood stool

termék raktárlista
# Enea Nincs

REFERENCIÁK

BLOCHAMPS

Blochamps

HUAWEI

Huawei

JET-SOL KFT.

Jet-SOL Kft.

ESTON...

Eston International

RI40

RI40

AMREST

AmRest

KÁTA CNC KFT.

Káta CNC Kft.

EU HÁZA

EU Háza

OIL & GAS

Oil & Gas

MARKETPROG

Marketprog

A WELL 11 FEJEZETE

The WELL Air concept aims to ensure high levels of indoor air quality across a building’s lifetime through diverse strategies that include source elimination or reduction, active and passive building design and operation strategies and human behavior interventions.

A WELL Air koncepciójának célja a magas minőségű beltéri levegő biztosítása az épület teljes élettartama alatt különböző stratégiák felhasználásával melyek magukban foglalják a káros anyagok levegőbe jutásának megszüntetését vagy csökkentését, az aktív és passzív épülettervezést és üzemeltetést, valamint az emberi tevékenységek által történő beavatkozások optimalizálását.

The WELL Water concept covers aspects of the quality, distribution and control of liquid water in a building. It includes features that address the availability and contaminant thresholds of drinking water, as well as features targeting the management of water to avoid damage to building materials and environmental conditions.

A WELL Water koncepciója az épületen belüli vízellátás minőségét, elosztását és ellenőrzését fedi le. Foglalkozik az ivóvíz rendelkezésre állásával illetve szennyezettségével csakúgy, mint a vízgazdálkodással kapcsolatos kérdésekkel, így kihatással van az építőanyagok minőségére illetve a környezeti körülményekre is.

The WELL Nourishment concept requires the availability of fruits and vegetables and nutritional transparency and encourages the creation of food environments where the healthiest choice is the easiest choice.

A WELL Nourishment koncepciója az épületet használók számára a friss zöldségek és gyümölcsök elérhetőségét és az épületen belül kínált táplálékoknak az átláthatóságát tűzi ki célul. Olyan környezet kialakítását támogatja, ahol az egészséges választás a legegyszerűbb választás.

The WELL Light concept promotes exposure to light and aims to create lighting environments that are optimal for visual, mental and biological health.

A WELL Light koncepció a természetes fény jelenlétét támogatja, a látási, mentális és biológiai egészség számára optimális világítási feltételek meglétére törekszik.

The WELL Movement concept promotes movement, physical activity and active living and discourages sedentary behaviors through environmental design strategies, programs and policies.

A WELL Movement koncepciója elősegíti a mozgást, a fizikai aktivitást, az aktív életet és elriaszt az ülő életmódtól a környezet megfelelő tervezésével, a különböző programokkal és irányelvek bevezetésével.

A WELL Thermal Comfort koncepció célja a produktivitás elősegítése és az ideális hőkomfort kialakítása az épület minden használója számára továbbfejlesztett hűtő-, fűtő rendszerek betervezésével, működtetésével és a rendszer személyre szabhatóságával.

A termikus kényelmet úgy definiálhatjuk, mint „az az állapot, amely kifejezi a termikus környezettel való elégedettséget és azt szubjektív értékelés alapján minősíti”. Szervezetünkben az állandó hőmérsékleti kényelmet a homeosztázis egyik területe a hőszabályozás biztosítja, mellyel egy élőlény bizonyos határok között fenntartja a testhőmérsékletét a környezeti hőmérséklet változása ellenére. Kiegyensúlyozza a hőnyereséget és a hőveszteséget annak érdekében, hogy a test belső hőmérséklete az optimális tartományban, 36-38 ° C (97-100 ° F) maradjon, ezt a hipotalamusz szabályozza.

The WELL Sound concept aims to bolster occupant health and well-being through the identification and mitigation of acoustical comfort parameters that shape occupant experiences in the built environment.

A WELL Sound koncepciójának célja az épületet használók egészségének és jólétének erősítése az akusztikai paraméterek javításával, hogy az épített környezetben tartózkodók is megtapasztalják az akusztikai kényelem előnyeit.

The WELL Materials concept aims to reduce human exposure to hazardous building material ingredients through the restriction or elimination of compounds or products known to be toxic and the promotion of safer replacements. Compounds known to be hazardous to the health of occupational workers and/or known to bioaccumulate or aggregate in the environment are also restricted and in some instances not permitted.

A WELL Materials koncepciója az emberek egészségét védi, az építőanyagokban fellelhető károsanyagok csökkentésével vagy teljes kiküszöbölésével és a megfelelő helyettesítő anyagok népszerűsítésével. Az egészségre veszélyes vegyületek felhasználását szintén szabályozza a WELL.

The WELL Mind concept promotes mental health through policy, program and design strategies that seek to address the diverse factors that influence cognitive and emotional well-being.

A WELL Mind koncepciója a mentális egészség elérését olyan rendelkezésekkel, programokkal és design stratégiákkal támogatja, melyeknek célja a kognitív és érzelmi jóllét kialakulásához való hozzájárulás.

The WELL Community concept aims to support access to essential healthcare, workplace health promotion and accommodations for new parents while establishing an inclusive, integrated community through social equity, civic engagement and accessible design.

A WELL Community koncepció célja, hogy támogassa az alapvető egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést, a munkahelyi egészségfejlesztést és a szülők munkába való visszatérését, miközben befogadó, integrált közösséget hoz létre a társadalmi igazságosság, a polgári részvétel és a hozzáférhető formatervezés révén.

Innovation features pave the way for projects to develop unique strategies for creating healthy environments.

A WELL Innováció fejezete a projektek útját segíti, hogy egyedi és innovatív stratégiák kidolgozásával megteremtsék az egészséges környezetet.


olvass tovább...