HÍREK
PIHENÕHELYEKRE VONATKOZÓ HATÁLYOS JOGSZABÁLY
Pihenõhelyek
16. §
(1)4 A munkavállalók részére tiszta levegõjû, kellõ megvilágítású, szükség esetén fûthetõ, továbbá könnyen - meleg munkahelyek esetén zárt folyosón keresztül - elérhetõ pihenõhelyiséget kell biztosítani, ha 10 fõnél több munkavállalót alkalmaznak vagy a végzett tevékenység jellege (veszélyes anyag felhasználása, hideg vagy meleg klíma hatásának érvényesülése) ezt szükségessé teszi. Ezt az elõírást nem kell alkalmazni akkor, amikor a munkavállalókat irodákban vagy azokhoz hasonló olyan munkahelyeken alkalmazzák, ahol a szünetek alatt ezzel egyenértékû pihenési lehetõség biztosítható.
(2) A pihenõhelyiség alapterületének legalább 6 m2-nek kell lennie, egyébként az alapterületet úgy kell meghatározni, hogy a várhatóan egyidejûleg ott tartózkodó több személy esetén is legalább 1 m2/fõ álljon rendelkezésre.
(3) A pihenõhelyiséget - figyelemmel a várhatóan egyidejûleg ott tartózkodó személyek számára - könnyen tisztítható asztallal, háttámlával ellátott székekkel, ruhafogassal, szeméttartóval, továbbá igény szerint az ételek felmelegítésére, tárolására alkalmas berendezéssel kell ellátni. Biztosítani kell az étkezés elõtti hideg-meleg vizes kézmosás és kézszárítás lehetõségét.
(4) Ha ez a munkavállalók biztonsága és egészsége szempontjából szükséges, továbbá a munkatevékenységet rendszeresen és gyakran félbe kell szakítani és nincs kialakított pihenõhelyiség, akkor e feltételeket kielégítõ olyan helyiséget kell biztosítani, amelyben a munkaszünetekben a munkavállalók tartózkodhatnak.
(5) E §-ban megjelölt pihenõhelyiségekben a nemdohányzók védelmét külön jogszabály szerint kell biztosítani.
(6) A telepített munkahelyeken a 18. § (7) bekezdése szerinti „A”, „D”, „E” tisztasági fokozatú tevékenységek esetén, továbbá szabadtéri, nem telepített munkahelyeken a munkavállalók létszámának, és az (1) és (3) bekezdésekben leírt követelményeknek megfelelõ étkezési lehetõséget is biztosítani kell.
16. §
(1)4 A munkavállalók részére tiszta levegõjû, kellõ megvilágítású, szükség esetén fûthetõ, továbbá könnyen - meleg munkahelyek esetén zárt folyosón keresztül - elérhetõ pihenõhelyiséget kell biztosítani, ha 10 fõnél több munkavállalót alkalmaznak vagy a végzett tevékenység jellege (veszélyes anyag felhasználása, hideg vagy meleg klíma hatásának érvényesülése) ezt szükségessé teszi. Ezt az elõírást nem kell alkalmazni akkor, amikor a munkavállalókat irodákban vagy azokhoz hasonló olyan munkahelyeken alkalmazzák, ahol a szünetek alatt ezzel egyenértékû pihenési lehetõség biztosítható.
(2) A pihenõhelyiség alapterületének legalább 6 m2-nek kell lennie, egyébként az alapterületet úgy kell meghatározni, hogy a várhatóan egyidejûleg ott tartózkodó több személy esetén is legalább 1 m2/fõ álljon rendelkezésre.
(3) A pihenõhelyiséget - figyelemmel a várhatóan egyidejûleg ott tartózkodó személyek számára - könnyen tisztítható asztallal, háttámlával ellátott székekkel, ruhafogassal, szeméttartóval, továbbá igény szerint az ételek felmelegítésére, tárolására alkalmas berendezéssel kell ellátni. Biztosítani kell az étkezés elõtti hideg-meleg vizes kézmosás és kézszárítás lehetõségét.
(4) Ha ez a munkavállalók biztonsága és egészsége szempontjából szükséges, továbbá a munkatevékenységet rendszeresen és gyakran félbe kell szakítani és nincs kialakított pihenõhelyiség, akkor e feltételeket kielégítõ olyan helyiséget kell biztosítani, amelyben a munkaszünetekben a munkavállalók tartózkodhatnak.
(5) E §-ban megjelölt pihenõhelyiségekben a nemdohányzók védelmét külön jogszabály szerint kell biztosítani.
(6) A telepített munkahelyeken a 18. § (7) bekezdése szerinti „A”, „D”, „E” tisztasági fokozatú tevékenységek esetén, továbbá szabadtéri, nem telepített munkahelyeken a munkavállalók létszámának, és az (1) és (3) bekezdésekben leírt követelményeknek megfelelõ étkezési lehetõséget is biztosítani kell.