wishlist

Raktár lista

wishlist del
A lista sorrendje módosítható Drag & Drop -al!
HU | EN

BLOG

FERENCZ MARCEL - NÉPRAJZI MÚZEUM, AZ ELSŐ SKICCTŐL A VILÁGSIKERIG

FERENCZ MARCEL - NÉPRAJZI MÚZEUM, AZ ELSŐ SKICCTŐL A VILÁGSIKERIG Irodabútor,EuropaDesign, Ferencz Marcel, FIABCI, World Prix d’Excellence, Néprajzi Múzeum, díj, ingatlanfejlesztés, Városliget, fenntartható, díszítés, pixelizált motívum,

Néprajzi Múzeum - FIABCI World Prix d’Excellence – a világ legjobb középülete


Az első skicctől a világsikerig – beszélgetés Ferencz Marcel DLA, Ybl-díjas építésszel

MFinterju3skicc

MFinterju3MF

Ferencz Marcel DLA, Ybl-díjas építész


Világviszonylatban is kiemelkedő alkotás a Néprajzi Múzeum, amelyet 2022. májusi átadása óta most másodszor, ez alkalommal a FIABCI Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton - FIABCI World Prix d'Excellence – választottak a világ legjobb középületének a nemzetközi díjátadón Szingapúrban. 


MFinterju4madar

Fotó: Incze László - Az épület olyan, mint egy mesterségesen meghajlított zöld kehely


Már a múzeum nemzetközi tervpályázatánál is a nemzetközi zsűri egyhangú döntésével olyan világszínvonalú mezőnyből emelkedett ki a terv, mint például a Pritzker-díjas Zaha Hadid és Rem Kolhaas, a Bernard Tschumi Architects és a Björke Ingels Group pályázati anyagai. A Néprajzi Múzeum épülete már formavilágában is formabontó, ahogy maga az építész is fogalmazott, nem szó szoros értelemben vett épületet akart létrehozni, hanem egy nagy, meghajlított zöld kelyhet. Ferencz Marcel vezetésével a Napur Architect, mint tervező, a Városliget Zrt., a Néprajzi Múzeum, mint megbízók, valamint a ZÁÉV Építőipari Zrt. és Magyar Építő Zrt., mint kivitelezők, nyolc éves folyamatos együttműködése vezetett a világsikerekhez. Az elmúlt két évben átadása óta több mint 20 nemzetközi díjat nyert az épület, a FIABCI World Prix d'Excellence mellett a World’s Best Architecture díjat az International Property Awardon, de Amerikától Svájcon, Németországon keresztül Japánban és Kínában is nagydíjat nyert. Nincs olyan kontinens, ahol ne vették volna észre a beruházást.


MFinterju5kulso

Fotó: Molnár József


Ferencz Marcel építészt – Napur Architect, a Néprajzi Múzeum tervezőjét kérdeztük, hogy mit jelent számára a FIABCI World Prix d'Excellence díj?

Ferencz Marcel: A Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj, a FIABCI Hungary nyertes pályázói indulnak minden évben a nemzetközi versenyen, amelyen 31 ország 66 szakemberéből álló nemzetközi zsűri választja ki kategóriánként a világ legjobb ingatlanfejlesztéseit. A világ legjobb középülete díj nagy büszkeség nemcsak nekem és a Napur tervezőcsapatának, hanem a Liget Budapest Projekt teljes csapatának, és a Néprajzi Múzeum vezetőségének, Dr. Kemecsi Lajosnak is. Teljes köszönet dr. Baán László miniszteri biztosnak, aki 2009 óta ápolja a víziót, hogy a magyar kultúra elemeit a Városligetbe kell elhelyezni. Az eddig átadásra került épületek, a Néprajzi Múzeum és a Magyar Zene háza összekapcsolja a turizmust és a kultúrát, a tartalmon túl is vonz látogatókat, hiszen sok turista azt vadássza, hogy különleges helyszínekre jusson el. A Néprajzi Múzeum kulturális passzázsként is működik, hiszen a Városliget vezetősége, Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója lehetővé tette, hogy a házon jegyvásárlás nélkül is végig lehessen sétálni a belső terekben vagy jó időben a felszínen is.  Dr. Kemecsi Lajos vezetésével a Néprajzi Múzeum csapata készített egy részletes tervezési programot Nyitott Múzeumok címmel, amely elvárásokat kellett teljesíteni a pályázó építészirodáknak.


 Milyen szempontokat emelne ki a FIABCI nemzetközi zsűrijének komplex értékelésből?

Ferencz Marcel: A FIABCI Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat vizsgálja, hogy városépítési szempontból hogyan illeszkedik az épület a környezetébe, ezen kívül, hogy mennyien látogatják az épületet, mennyire népszerű a hely, mennyire impozáns az épület külső és belső megjelenése, hogy helyezkednek el a funkciók az épületben, milyen hozzáadott értékeket képvisel az általános követelményeken túl.


MFinterju7tagasbelso

Fotó: Molnár József - Tágas belső terek


A Néprajzi Múzeum új épülete az intézmény történetének első olyan otthona, mely kifejezetten a néprajzi múzeum céljaira lett létrehozva, ezzel a Városligetben, az egykori Felvonulási tér helyén Európa egyik legkorszerűbb etnográfiai múzeumépülete jött létre. A Néprajzi Múzeum pályázati elvárásainak megfelelően az egész múzeumi kiállítóteret, az épület 60 százalékát a föld alá helyeztük el, ahol a műtárgyak a napfénytől védve megfelelő hőmérsékleti körülmények között vannak kiállítva, illetve a sokszor súlyos műtárgyak mozgatása is könnyebb, nincs szükség lift használatára.


MFinterju8belso

Fotó: Molnár József - Kiállító tér a föld alatt


Az új múzeum a Városliget „főbejáratánál”, az egykori Felvonulási tér helyén épült fel, és a két dombszerűen emelkedő épületrész mint egy mesterségesen meghajlított zöld kehely, „negatív kapuként” fogadja az ide érkező látogatókat.


MFinterjudombszeruenem

Fotó: Molnár József - Dombszerűen emelkedő épületrész


A több, mint 7 ezer négyzetméteres tetőkert olyan, mint egy 21. századi barokk kert, egy szépen nyírt zöld felület. A Fiabci zsűri nemzetközi elnöke személyesen megtekintette az épületet, és lenyűgözte az egész évben látogatható zöld tető, amelynek a peremén végig lehet menni és ahonnan páratlan panoráma nyílik a városra, egészen a budai hegyekig el lehet látni. 2022 óta az egész ország megismerte a házat, mindig tele van emberrel, a fiatalok mutatják az épület formájára emlékeztető „V” betűt, hogy ez a legjobb találkozóhely. A múzeum két végén helyezkednek el a bejáratok, a „zajos” oldalon étterem, illemhelyek és látogatóközpont található, ahol az egész beruházás megismerhető. Egy nagy Budapest modell bemutatja a főváros kulturális koncepcióját.


MFinterju10bpmodell

Fotó: Molnár József – Budapest modell


A „csendes” oldalon található könyvesbolt, büfé és egy napos kávézó az első emeleten, valamint a kutatóállomások és a szakkönyvtár. A Hősök tere felőli oldalra került a konferenciatér, az első emeleten pedig egy gyerekmúzeum. Az építészeti koncepció szerint a fő funkciók kapcsolódnak a zöld hajlított tér magas pontjaihoz, ahonnan ki lehet sétálni a belső terekből a zöld tető teraszaira.


A FIABCI díj az energiatudatos használatot és üzemeltetést is vizsgálja. Milyen mértékű a megújuló energiák használata a múzeumban?

Ferencz Marcel: A Néprajzi Múzeum megkapta a BREEAM Excellent fenntartható épület minősítést. Az esővizet hasznosítják, a fűtés egyharmadát távhő biztosítja, egyharmadát talajszondákon keresztül talajhő, egyharmadát levegő hőszivattyúk, a téli időszakban fűtésre használják a Városligeti Jégpálya jéghűtő berendezéseinek a felszabaduló hőjét, amely 30%-ot tesz ki az energiafelhasználásból. A jövőbeni megújuló távhővel pedig teljes egészében megújuló lesz az energiafelhasználás. A gépészet a ház mélyén található, a levegőszivattyúk a Városliget felől szívják be a friss levegőt és a Dózsa György út felé fújják ki a használt levegőt. A Fiabci díj egyik fontos értékelési szempontja volt az árnyékolás, hogy a homlokzati üvegfalak ne forrósodjanak fel a napsütéstől. Erre született meg a világon egyedülálló megoldásként a speciális alumínium szerelőrács, amely kettős funkciója szerint az árnyékolás mellett díszít is.


MFinterju11homlokzatiracsdisz

Fotó: Incze László - A homlokzati rács díszítése és árnyékolása


A homlokzat elé függőlegesen felállított, merev rács áttörtsége adta magát, hogy „kihímezzük”, ahogy régen az asszonyok hímezték ki a ruhaszövetet.


MFinterju12kihimzetthomlokzat

Fotó: Molnár József - A „kihímezett” homlokzat


A hagyományos népi motívumok kortárs újrafogalmazása elősegítette, hogy nemzetközi szinten is érthetővé vált a homlokzati díszítés? A magyar népművészet is szabadon illeszkedik be egy nemzetközi kontextusba…mintha megszólítanának a rímek, a homlokzaton.

Ferencz Marcel: Nemzetközi szinten sok múzeum próbálja jellé varázsolni az épületet, hogy kifejezze a benne foglalt funkciót. Dr. Kemecsi Lajos főigazgató és Szarvas Zsuzsa főigazgatóhelyettes leválogattak nekem 100 hazai és nemzetközi nagyon szép műtárgyat és ebből kiválasztottam 20 nemzetközi és 20 magyar mintát, leltári számmal ellátott darabokat - textileket, ruhakiegészítőket, bútorokat és kellékeket -, amelyek a hétköznapi használathoz kapcsolódnak, amelyeket az ember a ház körül használt 100 évvel ezelőtt. Ezeknek a díszítőmotívumait kellett átírni a homlokzat szempontjából, a nagyon lírai, organikus és festett, faragott jeleket pixelizálni, hogy hasonlóak legyenek a régi hímzésekhez. Egy-egy díszítő elemből egy-egy jellemző karakteres ritmus lett kiemelve, ezeket díszítő géneknek neveztem el. Ezeket a géneket kezdtem el keverni és megtalálni az önmagukon belüli harmóniát. Régen is verseltek a díszítéssel, rímsorok képződtek, voltak kötött és a szabad sorok, az asszonyok minél esztétikusabban keverték annál lenyűgözőbb alkotás született. Ennek a népművészeti hagyománynak állít a díszítés emléket és teremt belőlük egy jövőbemutató képet. A nemzetközi minták között van európai, afrikai, ausztrál, dél-amerikai és ázsiai gén. A nemzetközi válogatással megadtuk a tiszteletet az őshonos és közös gyökérről táplálkozó néprajznak. Észak-Amerikában tanultam egy évig, ahol az indiánok hímzését tanulmányoztam, teljesen olyan, mint a székely hímzés. A homlokzati díszítés célja az volt, hogy a világ bármely pontjáról érkezzenek a látogatók, szólítsák meg őket a gének, mindenki érezze otthon magát ezen a helyen.


MFinterju14pixelizaltmot1

MFinterju14pixelizaltmot2

Forrás: Napur Architect - Pixelizált magyar és külföldi néprajzi motívumok a homlokzaton


MFinterju15pixeliz

Forrás: Napur Architect - Pixelizált magyar és külföldi néprajzi motívumok a homlokzaton

 

Milyen nemzetközi tervei vannak?

Ferencz Marcel: Amikor a pályámat elkezdtem, volt egy furcsa gondolatom, hogy a világ legjobb tervezője akarok lenni. A fiatal tervezőknek azt gondolom ez egy egészséges hozzáállás és ki kell tűzni nagy célokat maguk elé, és sokat tenni, hogy elérjék azokat.

Vannak nemzetközi terveim, azt gondolom, hogy ez hosszú folyamat, amíg nemzetközi szintre lép ez ember. Ha nyolc év kellett ahhoz, hogy az első skicctől a megvalósulásig eljusson a Néprajzi Múzeum, akkor minimum ennyi idő kell ahhoz, hogy a nemzetközi tervezői munkák elnyeréséhez kiépüljön a szükséges bizalmi kapcsolatrendszer.


A megbízók és az ingatlanfejlesztők részéről mire van szüksége a tervezőnek, hogy sikeresek legyenek a tervek, mi segíti a munkáját?

Ferencz Marcel: Fontos, hogy a tervezési program minél jobban elő legyen készítve, minden funkcióról legyen elképzelés és legyen azoknak mérete, milyen dimenziót szeretnének. A különleges épületekhez megfelelő megbízói rugalmasságra van szükség, másképp működnek, több közlekedőt igényelnek, fontos a tartalom és a forma viszonya, a forma oltárán bizonyos funkciókban kompromisszumot kell kötni. Ha minden fejlesztői, megbízói igényt szolgai módon lekövet a tervező, abból nagyon nehéz emlékezetes épületet varázsolni. A szépségért meg kell szenvedni, kell hozzá egyfajta bölcsesség. A nagy megbízók, a professzionális ingatlanfejlesztők ezt mind tudják, és azt is, hogy nem szabad túl sokat akarni, nagyon kimeríteni a beruházás építési paramétereit, a kevesebb több tud lenni hosszú távon.


Az Europa Design a Nemzetközi Ingatlanszövetség, a FIABCI kiemelt szakmai partnere és támogatója, Feuertag Ottó, az Europa Design tulajdonosa a Fiabci Ingatlanfejlesztési Nívódíj magyar és nemzetközi zsűrijének a tagja.


Néprajzi Múzeum díjak

2024      FIABCI World Prix d’Excellence WORLD GOLD WINNER _SINGAPORE

2023      APDC „Asia Pacific Design Platinum Awards”

2023      Archilovers „BEST Project of the Year”

2023    World Travel Award „Europe Best Touristic development Project 2023”_LONDON

2023    Time Magazine - World's Greatest Places _LONDON

2023    IFD Award _BOLZANO

2023      ICONIC AWARD_FRANKFURT

2023      INTERNATIONAL ARCHITECTURE AWARD_CHICAGO Athenaeum

2023      ARCHITIZER A AWARD „Architecture Facades Category”_NEW YORK

2023      ARCHITIZER A AWARD „Architecture Museum Category”_ NEW YORK
2023      DNA – PARIS DESIGN AWARDS „Select” _PARIS

2022      BLT – BUILT DESIGN AWARD_LUZERN

2022      GDA – German Design AWARD_FRANKFURT

2022      IDEA TOPS – International Space Design AWARD„GLOBAL BEST DESIGN”_SHENZHEN
2022      IQD – Inside Quality Design „BEST Project of the Year”_MILANO
2022      ARCHELLO „BEST Cultural Project of the Year” _AMSTERDAM
2022      CDA – CREATEURS Design Award „Select” _PARIS

2022      LICC – London International Creative Competition  „Finalist”_LONDON
2018      IPA – International Property Awards „World’s Best Architecture”_LONDON
2018      IPA – International Property Awards „World’s Best Public Building”_LONDON

2018      IPA – International Property Awards „Europian Best Public Building”_LONDON


Megbízó: Városliget Zrt.

Benedek Gyorgyevics Benedek, Városliget Zrt. vezérigazgató

Kemecsi Lajos, Néprajzi Múzeum igazgató

Baán László, miniszteri biztos


Építész tervező: Napur Architect LtD.

Vezető építész: FERENCZ Marcel


Belsőépítészet: Czakó Építész Ltd.

Kerttervezés: Garten Studio Ltd.


Nettó alapterület: 33,000 m²

Tervezés: 2016-2018

Átadás: 2022

Generálkivitelezők: ZÁÉV Építőipari Zrt. és Magyar Építő Zrt.


CIKK AJÁNLÓ


DATAFLEX BENTO: HIBRID MUNKAVÉGZÉST TÁMOGATÓ...

Dataflex Bento: hibrid munkavégzést támogató díjnyertes megoldás! Europa Design, Dataflex, Bento, Red Dot Design Award, 2024,,tárolás
DATAFLEX BENTO: HELLÓ INTELLIGENS TÁROLÁS!ISMERJE MEG AZ EUROPEAN DESIGN...
2024-05-08

CITYPLANT - NÖVÉNYEK AZ IRODÁBAN  

Cityplant - növények az irodában   europadesign, cityplant, munkakörnyezet, well minősítés, természet, zöldlevegő program, stresszoldás,wellbeing
Zöld kollégáink – növények az...
2024-04-30

EHHEZ AJÁNLJUK



Closed Bench BC6300 Andreu World
termék információ
termék raktárlista

Closed Bench BC6300

termék raktárlista

Zubi Akaba
termék információ
termék raktárlista

Zubi

termék raktárlista
# Akaba Nincs

Noom 50 Actiu
termék információ
termék raktárlista

Noom 50

termék raktárlista
# Actiu Nincs

Atreo Wood Meeting Table Alea
termék információ
termék raktárlista

Atreo Wood Meeting Table

termék raktárlista
# Alea Nincs

Calma SO2289 Andreu World
termék információ
termék raktárlista

Calma SO2289

termék raktárlista

Alya BU1530 Andreu World
termék információ
termék raktárlista

Alya BU1530

termék raktárlista

Closed Table PC21 Andreu World
termék információ
termék raktárlista

Closed Table PC21

termék raktárlista

Carlotta SO0916 Andreu World
termék információ
termék raktárlista

Carlotta SO0916

termék raktárlista

REFERENCIÁK

GREENCOURT -...

Greencourt - Ecoffix

MODANDCO

Modandco

SYNTHES MEDICAL...

Synthes Medical Kft.

VÁROSLIGETI...

Városligeti Fasor 25. Kft.

AMCHAM

Amcham

JÓGA STÚDIÓ

Jóga Stúdió

2O

2o

GENERAL MOTORS

General Motors

FÜRSTENBERG...

Fürstenberg Porcelán  - Németország

BUDAPEST II....

Budapest II. kerületi Önkormányzat- Fejlesztési Iroda

A WELL 11 FEJEZETE

The WELL Air concept aims to ensure high levels of indoor air quality across a building’s lifetime through diverse strategies that include source elimination or reduction, active and passive building design and operation strategies and human behavior interventions.

A WELL Air koncepciójának célja a magas minőségű beltéri levegő biztosítása az épület teljes élettartama alatt különböző stratégiák felhasználásával melyek magukban foglalják a káros anyagok levegőbe jutásának megszüntetését vagy csökkentését, az aktív és passzív épülettervezést és üzemeltetést, valamint az emberi tevékenységek által történő beavatkozások optimalizálását.

The WELL Water concept covers aspects of the quality, distribution and control of liquid water in a building. It includes features that address the availability and contaminant thresholds of drinking water, as well as features targeting the management of water to avoid damage to building materials and environmental conditions.

A WELL Water koncepciója az épületen belüli vízellátás minőségét, elosztását és ellenőrzését fedi le. Foglalkozik az ivóvíz rendelkezésre állásával illetve szennyezettségével csakúgy, mint a vízgazdálkodással kapcsolatos kérdésekkel, így kihatással van az építőanyagok minőségére illetve a környezeti körülményekre is.

The WELL Nourishment concept requires the availability of fruits and vegetables and nutritional transparency and encourages the creation of food environments where the healthiest choice is the easiest choice.

A WELL Nourishment koncepciója az épületet használók számára a friss zöldségek és gyümölcsök elérhetőségét és az épületen belül kínált táplálékoknak az átláthatóságát tűzi ki célul. Olyan környezet kialakítását támogatja, ahol az egészséges választás a legegyszerűbb választás.

The WELL Light concept promotes exposure to light and aims to create lighting environments that are optimal for visual, mental and biological health.

A WELL Light koncepció a természetes fény jelenlétét támogatja, a látási, mentális és biológiai egészség számára optimális világítási feltételek meglétére törekszik.

The WELL Movement concept promotes movement, physical activity and active living and discourages sedentary behaviors through environmental design strategies, programs and policies.

A WELL Movement koncepciója elősegíti a mozgást, a fizikai aktivitást, az aktív életet és elriaszt az ülő életmódtól a környezet megfelelő tervezésével, a különböző programokkal és irányelvek bevezetésével.

A WELL Thermal Comfort koncepció célja a produktivitás elősegítése és az ideális hőkomfort kialakítása az épület minden használója számára továbbfejlesztett hűtő-, fűtő rendszerek betervezésével, működtetésével és a rendszer személyre szabhatóságával.

A termikus kényelmet úgy definiálhatjuk, mint „az az állapot, amely kifejezi a termikus környezettel való elégedettséget és azt szubjektív értékelés alapján minősíti”. Szervezetünkben az állandó hőmérsékleti kényelmet a homeosztázis egyik területe a hőszabályozás biztosítja, mellyel egy élőlény bizonyos határok között fenntartja a testhőmérsékletét a környezeti hőmérséklet változása ellenére. Kiegyensúlyozza a hőnyereséget és a hőveszteséget annak érdekében, hogy a test belső hőmérséklete az optimális tartományban, 36-38 ° C (97-100 ° F) maradjon, ezt a hipotalamusz szabályozza.

The WELL Sound concept aims to bolster occupant health and well-being through the identification and mitigation of acoustical comfort parameters that shape occupant experiences in the built environment.

A WELL Sound koncepciójának célja az épületet használók egészségének és jólétének erősítése az akusztikai paraméterek javításával, hogy az épített környezetben tartózkodók is megtapasztalják az akusztikai kényelem előnyeit.

The WELL Materials concept aims to reduce human exposure to hazardous building material ingredients through the restriction or elimination of compounds or products known to be toxic and the promotion of safer replacements. Compounds known to be hazardous to the health of occupational workers and/or known to bioaccumulate or aggregate in the environment are also restricted and in some instances not permitted.

A WELL Materials koncepciója az emberek egészségét védi, az építőanyagokban fellelhető károsanyagok csökkentésével vagy teljes kiküszöbölésével és a megfelelő helyettesítő anyagok népszerűsítésével. Az egészségre veszélyes vegyületek felhasználását szintén szabályozza a WELL.

The WELL Mind concept promotes mental health through policy, program and design strategies that seek to address the diverse factors that influence cognitive and emotional well-being.

A WELL Mind koncepciója a mentális egészség elérését olyan rendelkezésekkel, programokkal és design stratégiákkal támogatja, melyeknek célja a kognitív és érzelmi jóllét kialakulásához való hozzájárulás.

The WELL Community concept aims to support access to essential healthcare, workplace health promotion and accommodations for new parents while establishing an inclusive, integrated community through social equity, civic engagement and accessible design.

A WELL Community koncepció célja, hogy támogassa az alapvető egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést, a munkahelyi egészségfejlesztést és a szülők munkába való visszatérését, miközben befogadó, integrált közösséget hoz létre a társadalmi igazságosság, a polgári részvétel és a hozzáférhető formatervezés révén.

Innovation features pave the way for projects to develop unique strategies for creating healthy environments.

A WELL Innováció fejezete a projektek útját segíti, hogy egyedi és innovatív stratégiák kidolgozásával megteremtsék az egészséges környezetet.


olvass tovább...