wishlist

Raktár lista

wishlist del
A lista sorrendje módosítható Drag & Drop -al!
HU | EN

HÍREK

ED X MINDIET 2024.04.18.

ED X MINDIET 2024.04.18. Irodabútor,EuropaDesign, ESG, egészség, környezet, teljesítmény, együttműködés

Időről időre szeretnénk megosztani olyan kutatási eredményeket, dolgozatokat, és írásokat melyek a „ Works Well „ szemléletben rejlő összefüggéseket támogatják, illetve újabb és újabb szemszögekből vizsgálják az  „ ember „ mint egységes rendszer működését!


Mind


Magatartásorvoslás vállalati környezetben

Egészséges teljesítmény, egészséges együttműködés, egészséges környezet - szakmai előadásunk az Europa Design-nál 2024.04.18-án 15.30-tól

Regisztáció a rendezvényre 


Statikai alapok


Az emberre ható tényezőket gyakran oszloposan csoportosító akcióterv-modellek csábító tulajdonsága, hogy elhitetik azok egyenrangúságát, és elfedik együttes alkalmazásuk szükségességét. Hiába a modell felépítése, rendszerbe foglalása érdekében végzett kutatómunka, ha a végén csak az illusztráció hatol át az avatatlan szemek szűrőjén, és az egészleges fejlesztés helyett csupán egyes – kényelmi, pénzügyi vagy személyes alapon választott – részletek kerülnek kiemelésre.


Ha szigorúan vesszük, akkor a létélményünk szempontjából valójában a testünk is a külvilág része: a gép, melyet irányítva szándékunk szerint alakíthatjuk környezetünket. Mint minden mechanikus rendszer, a test is igényli a rendszeres karbantartást, a megfelelő diagnosztikát és az élettartamát befolyásoló tényezők folyamatos optimalizálását.


Oszloposítva mindez könnyen átláthatóvá, közérthetővé tehető, a valóságban azonban hiába pipáljuk ki például “táplálkozás“-t, ha a regenerációval (pl: alvás) keveset foglalkozunk. A CSR, ESG és a különböző minősítések, mint a WELL is, abban segítenek eligazodni, hogy az adott rendszer milyen tartópillérekre támaszkodik, és abban különböznek, hogy épp hogyan csoportosították azt a többszáz faktort, amiket mi valós időben monitorozunk a munkánk során.


Minden mindennel összefügg, és az egyik befolyása a másik működésére gyakran egy harmadik tényező változásában mérhetőek. MINDiet-es példával élve, a pszichoszociális komfort növelése a sóvárgás csökkenéséhez, a táplálkozási szokások megváltozásához, és ezen keresztül tartós testsúlycsökkenéshez vezet.


Egészséghelyreállítás, egészségmegőrzés és wellbeing


A másik kihívás az oszlopos modellek értelmezése kapcsán a tényezők beillesztése más, esetünkben még összetettebb rendszerekbe. A megfelelően tervezett egészségprogram elvileg képes lenne magába foglalni a wellbeinget, mint primer prevenciót, azonban ez fordítva már távol áll a valóságtól. Hiába vezetünk be wellbeing programot, ha a munkavállalók egészségi állapota először egészséghelyreállatást igényel, hogy egyáltalán értelme legyen számukra a különböző jólléti elemeknek.


Saját, 2023-as felmérésünkből is jól látszik, hogy egészségmegőrzés kapcsán csupán nagyjából a résztvevők ötödét tudjuk megszólítani, míg egészséghelyreállítási célból több mint a felét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a munkavállalók egy része már a 30-as éveinek a kezdetén küzdhet időben megelőzhető vagy visszafordítható krónikus megbetegedéssel, hiszen a stressz több meditátoron keresztül a legtöbb megelőzhető megbetegedés melegágya. Utólag persze ezeket már nagy nehéz visszafejteni, de az mindenesetre jól látszik, hogy Magyarország vezeti az európai listát a megelőzhető halálozások területén.


Magánügy-e a munkavállaló egészsége?


A törvény betűje szerint egyértelműen munkaügy, ha a foglakoztatással összekapcsolható az egészség romlása - ide értve, persze szankció nélkül, a mentális egészséget is. Pszichobiológiában jól látjuk, hogy a tartós stressz hogyan ágyaz meg a gyulladásos folyamatok elhatalmasodásának, az immunrendszer befolyásolásának, és akár a szív- érrendszeri vagy daganatos betegségek kialakulásának.


A vállalati döntéshozó szerepe és felelőssége tehát egyértelműen kiemelhető, főleg akkor, amikor például olyan stresszkezelő foglalkozást rendel meg munkatársai számára, amelynek a hatása kizárólag önbevallással mérhető (lehetőleg közvetlenül ülés után). A megfelelő beavatkozás sikerét egyértelműen ki tudjuk mutatni az élettani változók javulásában, és az elsajátított mentális keret generalizálása, alkalmazása is meglehetősen gyakori az élet többi területén is. 


Az eddigi tapasztalatunk alapján nincs két egyforma ügyfél, annak ellenére, hogy a panasz többnyire azonos, és abban is biztosak vagyunk, hogy a tüneti kezelés mellet kiemelten fontos a kiváltó ok megszüntetése.


Megtérülés, kockázat, versenyelőny


A vállalati egészségprogram azonban szintén kevésnek bizonyulhat, ha a munkavállalói elköteleződés alacsony és fejlesztése elmarad. A vállalatok hatalmas előnyt jelenthetnek a munkavállalók számára, ha a szűrőprogramok és egészségfejlesztő programok beszerzése központilag, akár közös finanszírozással történik. A vállatok számára  hatalmas előnyt jelenthet, ha a munkavallóik időben felismert és kezelt betegsége miatt csökken a váratlan események, hiányzások, helyettesítések száma, valamint kiszámíthatóbbá válik a teljesítmény.


Szintén saját tapasztalat, hogy egy jól felépített egészségmegőrző  csoportfoglalkozás közösség-, és csapatépítő erővel bír, valamint alkalmat ad az együttműködő-készség és az általános empátia fejlesztésére is.


Éppúgy, ahogy a géppark elavulásának megelőzése, megfelelő karbantartása és a váratlan kiadások mérséklése, a munkatársak egészségének helyreállítása és megőrzése is versenyelőnyt jelent, ráadásul éven belüli többszörös megtérüléssel.


 Ne feledjék, 2024.04.18-án ED x MINDiet előadás az Europa Design-nál! Szeretettel várjuk!

Regisztáció a rendezvényre 


CIKK AJÁNLÓ


JÁTSZVA TEREMTÜNK EGYEDI TEREKET - MONTANA...

Játszva teremtünk egyedi tereket - Montana Furniture Europa Design, Montana Furniture, design, dán design, minőség, színek, részletek,moduláris,fenntartható
A végtelen lehetőségek által kínált teljes szabadságot...
2024-06-19

HOME TERMÉKEK AZ EUROPA DESIGN KÍNÁLATÁBAN

Home termékek az Europa Design kínálatában Europa Design, home furniture, Arper, Andreu World, Montana, Ethnicraft, Hay, Herman Miller, lounge, dining, chair, rug, shelves, interior
Tudta, hogy az Europa Design kínálatában megtalálja a legjobb HOME...
2024-06-19

WELLBEING SZAKMAI NAP A SZÉCHENYI GYÓGYFÜRDŐ...

Wellbeing szakmai nap a Széchenyi Gyógyfürdő Márványtermében Europadesign, Wellbeing, szakmai nap, megoldások, jógagyakorlatok, Széchenyi Gyógyfürdő, munkahelyi közösség
Egy újabb izgalmas szakmai nap exkuzív környezetben!Wellbeing szakmai...
2024-04-22

EHHEZ AJÁNLJUKAnna BU1397 Andreu World
termék információ
termék raktárlista

Anna BU1397

termék raktárlista

Mail Sitland
termék információ
termék raktárlista

Mail

termék raktárlista
# Sitland Nincs

Balu-arte Akaba
termék információ
termék raktárlista

Balu-arte

termék raktárlista
# Akaba Nincs

Alya BU1523 Andreu World
termék információ
termék raktárlista

Alya BU1523

termék raktárlista

Alya SI1552 Andreu World
termék információ
termék raktárlista

Alya SI1552

termék raktárlista

Closed Bench BC6312 Andreu World
termék információ
termék raktárlista

Closed Bench BC6312

termék raktárlista

Alya BU1539 Andreu World
termék információ
termék raktárlista

Alya BU1539

termék raktárlista

Closed Table PC23 Andreu World
termék információ
termék raktárlista

Closed Table PC23

termék raktárlista

REFERENCIÁK

HERMES

Hermes

KPMG

KPMG

FERRERO

Ferrero

EUROCOMM

Eurocomm

ALPHASONIC KFT.

Alphasonic Kft.

ALLEE CENTER...

ALLEE Center food court

AV SPRING KFT.

Av Spring Kft.

BUDAPEST II....

Budapest II. kerületi Önkormányzat- Fejlesztési Iroda

SMP

SMP

ARGON KFT.

Argon Kft.

A WELL 11 FEJEZETE

The WELL Air concept aims to ensure high levels of indoor air quality across a building’s lifetime through diverse strategies that include source elimination or reduction, active and passive building design and operation strategies and human behavior interventions.

A WELL Air koncepciójának célja a magas minőségű beltéri levegő biztosítása az épület teljes élettartama alatt különböző stratégiák felhasználásával melyek magukban foglalják a káros anyagok levegőbe jutásának megszüntetését vagy csökkentését, az aktív és passzív épülettervezést és üzemeltetést, valamint az emberi tevékenységek által történő beavatkozások optimalizálását.

The WELL Water concept covers aspects of the quality, distribution and control of liquid water in a building. It includes features that address the availability and contaminant thresholds of drinking water, as well as features targeting the management of water to avoid damage to building materials and environmental conditions.

A WELL Water koncepciója az épületen belüli vízellátás minőségét, elosztását és ellenőrzését fedi le. Foglalkozik az ivóvíz rendelkezésre állásával illetve szennyezettségével csakúgy, mint a vízgazdálkodással kapcsolatos kérdésekkel, így kihatással van az építőanyagok minőségére illetve a környezeti körülményekre is.

The WELL Nourishment concept requires the availability of fruits and vegetables and nutritional transparency and encourages the creation of food environments where the healthiest choice is the easiest choice.

A WELL Nourishment koncepciója az épületet használók számára a friss zöldségek és gyümölcsök elérhetőségét és az épületen belül kínált táplálékoknak az átláthatóságát tűzi ki célul. Olyan környezet kialakítását támogatja, ahol az egészséges választás a legegyszerűbb választás.

The WELL Light concept promotes exposure to light and aims to create lighting environments that are optimal for visual, mental and biological health.

A WELL Light koncepció a természetes fény jelenlétét támogatja, a látási, mentális és biológiai egészség számára optimális világítási feltételek meglétére törekszik.

The WELL Movement concept promotes movement, physical activity and active living and discourages sedentary behaviors through environmental design strategies, programs and policies.

A WELL Movement koncepciója elősegíti a mozgást, a fizikai aktivitást, az aktív életet és elriaszt az ülő életmódtól a környezet megfelelő tervezésével, a különböző programokkal és irányelvek bevezetésével.

A WELL Thermal Comfort koncepció célja a produktivitás elősegítése és az ideális hőkomfort kialakítása az épület minden használója számára továbbfejlesztett hűtő-, fűtő rendszerek betervezésével, működtetésével és a rendszer személyre szabhatóságával.

A termikus kényelmet úgy definiálhatjuk, mint „az az állapot, amely kifejezi a termikus környezettel való elégedettséget és azt szubjektív értékelés alapján minősíti”. Szervezetünkben az állandó hőmérsékleti kényelmet a homeosztázis egyik területe a hőszabályozás biztosítja, mellyel egy élőlény bizonyos határok között fenntartja a testhőmérsékletét a környezeti hőmérséklet változása ellenére. Kiegyensúlyozza a hőnyereséget és a hőveszteséget annak érdekében, hogy a test belső hőmérséklete az optimális tartományban, 36-38 ° C (97-100 ° F) maradjon, ezt a hipotalamusz szabályozza.

The WELL Sound concept aims to bolster occupant health and well-being through the identification and mitigation of acoustical comfort parameters that shape occupant experiences in the built environment.

A WELL Sound koncepciójának célja az épületet használók egészségének és jólétének erősítése az akusztikai paraméterek javításával, hogy az épített környezetben tartózkodók is megtapasztalják az akusztikai kényelem előnyeit.

The WELL Materials concept aims to reduce human exposure to hazardous building material ingredients through the restriction or elimination of compounds or products known to be toxic and the promotion of safer replacements. Compounds known to be hazardous to the health of occupational workers and/or known to bioaccumulate or aggregate in the environment are also restricted and in some instances not permitted.

A WELL Materials koncepciója az emberek egészségét védi, az építőanyagokban fellelhető károsanyagok csökkentésével vagy teljes kiküszöbölésével és a megfelelő helyettesítő anyagok népszerűsítésével. Az egészségre veszélyes vegyületek felhasználását szintén szabályozza a WELL.

The WELL Mind concept promotes mental health through policy, program and design strategies that seek to address the diverse factors that influence cognitive and emotional well-being.

A WELL Mind koncepciója a mentális egészség elérését olyan rendelkezésekkel, programokkal és design stratégiákkal támogatja, melyeknek célja a kognitív és érzelmi jóllét kialakulásához való hozzájárulás.

The WELL Community concept aims to support access to essential healthcare, workplace health promotion and accommodations for new parents while establishing an inclusive, integrated community through social equity, civic engagement and accessible design.

A WELL Community koncepció célja, hogy támogassa az alapvető egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést, a munkahelyi egészségfejlesztést és a szülők munkába való visszatérését, miközben befogadó, integrált közösséget hoz létre a társadalmi igazságosság, a polgári részvétel és a hozzáférhető formatervezés révén.

Innovation features pave the way for projects to develop unique strategies for creating healthy environments.

A WELL Innováció fejezete a projektek útját segíti, hogy egyedi és innovatív stratégiák kidolgozásával megteremtsék az egészséges környezetet.


olvass tovább...