wishlist

Raktár lista

wishlist del
A lista sorrendje módosítható Drag & Drop -al!
HU | EN

HÍREK

WELLIRODA PODCAST: HAUNI HUNGÁRIA

WELLIRODA PODCAST: HAUNI HUNGÁRIA Irodabútor,Well, iroda, Podcats, Hauni, Hungária, EuropaDesign, különdíj, 2020, CSR, pályázat, FeuertagOttó

CSR Hungary Europa Design különdíj: HAUNI Hungária

 

Nemzetközi szinten is példaértékű és a kialakult világjárvány viszonyai között fokozottan követendő a pécsi székhelyű Hauni Hungária Gépgyártó tevékenysége a munkavállalók jóllétének, egészségének, optimális munkakörülményeinek megteremtése érdekében. A felelős és fenntartható gazdaság érdekeit képviselő CSR Hungary Europa Design Well Done 2020 munkakörnyezet különdíját elsőként a HAUNI Hungária vehette át kimagasló humánpolitikai gyakorlatának elismeréseként.


A Körber-csoporthoz tartozó, német hátterű nagyvállalat két munkatársát, Varga Zoltán HR és kommunikációs vezetőt, valamint Schmidt Szilvia kommunikációs specialistát és egyben a CSR pályázat jegyzőjét Feuertag Ottó, az Europa Design tulajdonosa, a CSR Hungary különdíj alapítója kérdezte a Hauni munkavállaló-barát szemléletmódjáról és a kiemelkedő munkavállalói well-being és motivációs megoldásokról, tapasztalatokról.


F.O.: A CSR Hungary különdíja több elismerés folytatása, amelyet a fenntarthatóságért és a családbarát munkahelyekért nyertek el. Milyen pályázati anyaggal indultak ez alkalommal és mit jelent Önök számára a díj?

S.Sz.: Nagy elismerés számunkra a Well Done 2020 munkakörnyezet különdíj elnyerése. A Hauninál még 2018-ban létrejött egy komoly csapat, amely a CSR kérdésekkel foglalkozik. Két évvel ezelőtt első lépésként egy alapítvány bevonásával kutyafuttatót újítottunk fel. 2018 év végétől már munkavállalói ötletek alapján szerveztünk önkéntes napokat, idén 11 projektet sikerült megvalósítani. Többek között 275 résztvevővel közel 300 liter festéket kentünk szét Pécsen és a környező településeken, hozzájárulva a környezetünk megszépüléséhez. Pályázati anyagunk részben erről a szemléletformáló CSR tevékenységünkről szólt, valamint azt fejtettük ki, hogy mit jelent a Hauni számára a well being, mitől jó itt dolgozni hosszú évekig. A környezettudatosság területén is sok előrelépés történt, virtuális erőmű programban is részt vettünk.

F.O.: A Hauni egy nagy gyár, amely ipari megoldásokat állít elő. Hogyan becsülik meg az emberi munkaerő értékét egy ipari környezetben?

V.Z.: A Hauni Hungária Gépgyártó Kft. 1994 óta üzemel Pécsett a megye és a régió egyik legnagyobb foglalkoztatójaként. A német nagyvállalat az egyedi gépgyártás világpiacának fontos szereplője. A gazdaságnak ez a területe az átlagot meghaladó szaktudást, tapasztalatot és innovációs készséget követel meg, hiszen a gyártmányok nagyon kis szériában, az aktuális vevők igényeihez igazítva készülnek, ezért csak ritkán van lehetőség rutinná csiszolni egyes munkafolyamatokat.

Nagyon fontos számunkra, hogy kiemelkedő szaktudású munkavállalóink jól érezzék magukat a cégnél, szeressenek ide jönni dolgozni, ezért arra törekszünk, hogy a legjobb munkafeltételeket nyújtsuk számukra. Közel 300 szellemi és 700 fizikai munkavállaló dolgozik a cégnél. Teljesen más munkakörülményeket kíván a két csoport, az egyik az irodai környezetben, a másik a gyártócsarnokokban, amelyekben hatalmas terekben folyik az alkatrészelőállítás, lemezmegmunkálás, összeszerelés. A környezettudatosság egyik alappillére legújabb fejlesztésünk, a környezetbarát fűtés, amelynek során a berendezések hulladékhőjét forgatjuk vissza a levegő fűtésére. Fontos a megfelelő megvilágítás is a gyártócsarnokokban, a tavaly végrehajtott ledes telepítés nemcsak energiatakarékosabb, környezetbarátabb megoldás, hanem javult a megvilágítás minősége is. A környezettudatosság jegyében napkollektorokat használunk, ezzel melegítjük a vizet a zuhanyzókban. Az öt éve elkészült szociális épületünkben a zuhanyzók és öltözők mellett több száz főt befogadó étkező kapott helyet, ahol napi menüből és a la carte ételekből is lehet választani a klasszikustól a zsírszegény és a reformkonyháig. A gyártócsarnokokban víz-, kávé- és ételautomaták is megtalálhatók, jól elválasztva a gyártóterületektől.  A foglalkozásegészségügyi szolgáltatásunk keretében nemcsak a betegségek kezelésére helyezzük a hangsúlyt, hanem olyan egészségreform programokat vezettünk be, amelyek segítik a munkavállalók egészségének a megőrzését, építettünk tornatermet, ahol különböző mozgásformákat – pl. gerinctornát, pilátest – lehet gyakorolni. A papírmentességre törekvés, a papírmentes gyár kialakítása szintén stratégiai törekvés nemcsak az irodai, hanem a fizikai munkahelyeken is, a gyárban is okostelefonokat és táblagépeket használnak a dolgozók. 2019-ben 70 tonna papírt takarítottunk meg, és ezt a mennyiséget tovább szeretnénk növelni. A jövő év elejére célkitűzés a papírmentes HR, ezt elektronikai, online eszközök bevezetésével, dolgozói önkiszolgáló elektronikus rendszerekkel, elektronikus aláírás bevezetésével szeretnénk elérni. 2021 végére minimálisra szeretnénk csökkenteni az adminisztratív területeken a papír felhasználását.

F.O.: A Well minősítés is használja a home office munkakörülményeket. Milyen tapasztalataik vannak a munkavégzésnek erről a formájáról, és hogyan szereztek információkat arról, hogy érzik magukat a munkatársak az otthoni munkavégzés közben?

V.Z.: Szellemi munkaköröknél a home office munkatípusra már a járvány előtt is lehetőség volt, akkor a munkaidő 10-15%-át tette ki, a COVID megjelenése óta van, amikor eléri a 100%-ot. A kollégák felé megvan a bizalom a vezetőség részéről, ami szükséges az otthoni munkavégzéséhez. Nagyon jók a tapasztalataink, sok esetben a home office legalább olyan színvonalú munkát eredményez, mintha a munkavállaló az irodában végezte volna, bizonyos esetekben még magasabbat. Munkavállalóink nagyra értékelik a vezetőség bizalmát. A megfelelő fizikai környezetre nagy hangsúlyt fektetünk. A home office munkavégzés önaudittal kezdődik, bizonyos alapvető elvárásoknak meg kell felelni az otthoni irodának, ezt a cég irodaszerek, irodabútorok kedvezményes vásárlásával segíti. A nyár folyamán készítettünk egy home office kérdőívet, amelyet kiküldtünk a vezetőknek és a munkavállalóknak. Sok mindenre rákérdeztünk a műszaki környezettel kapcsolatban is. Ennek a felmérésnek az eredménye lett az IT eszközpark – monitor, dokkoló, kihangosító, fülhallgató – otthoni bővítése, hogy ne csak egy notebookot használjanak a kollégák, hanem szinte ugyanazok a körülmények legyenek meg otthon, mint az irodában. A vezetőknek nagy szerepe és felelőssége van abban, hogy ne szigetelődjenek el a munkatársak. Ezért nagy feladat, hogy folyamatosan tartsák a kapcsolatot a munkavállalókkal. A korábban fizikálisan tartott megbeszéléseket most online platformra helyeztük át. Emellett a rugalmas munkavégzés keretein belül megengedjük, hogy a dolgozóink alkalmazkodjanak az otthoni élethelyzetekhez, és egy-két órában magán teendőiket is elvégezhessék.

F.O.: A pályázati anyagban azt olvastam, hogy mentális állapotra is kap támogatást a dolgozó, pszichológus közreműködésével. Mennyire élnek a dolgozók ezzel a lehetőséggel?

V.Z.: Komplex telefonos tanácsadást nyújtunk a dolgozóinknak, a pszichológus mellett más szolgáltatások is igénybe vehetők. Az ingyenesen hívható számon a megfelelő szakemberekhez irányítják a munkavállalókat. Ezt az újítást a COVID hívta életre, úgy éreztük, hogy bizonyos helyzetekben jó lenne ilyen jellegű segítség. A munkavállalók értékelik a támogatást, amit ezen a fórumon keresztül nyújtunk számukra, használják is a szolgáltatást.

F.O.: Öröm megismerni profi hozzáállásukat. Az új munkatársak érkezésénél milyen gyakorlatuk van integrálásukra és a járvány megjelenése óta változtattak-e bármit az on-boarding folyamaton?

V.Z.: Onboarding folyamatunk van, illetve vezetői szinten mentorprogramunk működik. Természetesen ebben az időszakban is veszünk fel munkavállalókat. Az online onboarding az életünk részévé vált a COVID helyzettel. A vezetőkön ez esetben is sok múlik, a kommunikáció szerepe sokkal jelentősebb, mint korábban. Az integráció történhet online megbeszélések formájában is . Fontos a munkavállaló nyitottsága is és az együttműködés, a társterületek, a kollégák segítsége, közreműködése.

F.O.: Hogy látja, az Önöknél dolgozó fehérgalléros fiatalok milyen irodai környezetet szeretnének, milyen igényeik vannak?

V.Z.: Ha megnézzük a piacot és a kutatásokat, a modern munkakörnyezet és a rugalmas munkaidő sztenderd elvárásoknak számítanak, ezeket mi is tudjuk nyújtani. A munka-magánélet egyensúlya kimondottan fontos számukra. Különböző rendezvényeinken, az Y generációs fórumokon elmondhatják a véleményüket. Ahogy már említettem vannak sportolási lehetőségek, de vannak csocsó asztalaink és egy Xbox termünk, ahol szintén tudnak lazítani. Az outdoor tevékenységekre is odafigyelünk, kutyabarát munkahely vagyunk, kutyafuttatót építünk a cég területén, ahová saját kutyát is be lehet hozni. Részesei vagyunk a TechCsajok online rendezvénynek, itt a fiatal hölgyeket célozzuk meg, hogy bevonzzuk őket a műszaki pályákra.

F.O.: Zárszóként az Önök példamutató teljesítményével mit üzenne a többi HR és kommunikációs vezetőnek, hogy náluk is hasonló élményeket éljenek át és eredményeket érjenek el?

V.Z.: Kommunikáljunk rengeteget a munkavállalókkal, fontos a bevonásuk a folyamatokba, halljuk meg őket és adjunk visszajelzést a számukra!


A CSR Hungary különdíjjal járó 500.000,- értékű WELL előminősítési támogatás célja, hogy a munkahelyek fizikai környezete, valamint a támogató folyamatok a Nemzetközi Intézet elvárásai szerint biztosítsák a munkavállalói jóllétet és közösségi kapcsolatok minőségét. A CSR értékrend és a WELL minősítés logikájának rendszere tökéletesen egymásra épül. Lényegük ugyanis az, hogy a mentális és fizikai biztonság és jóllét már alapelvárás, és a közösségi kapcsolatok (munkahelyi, családi és társadalmi) minőségének fokozásával tud a munkavállaló olyan biztonságos, kiegyensúlyozott életminőséget elérni, mely a munkahelyi teljesítményét is növelheti kisebb ráfordítással, természetesen kevesebb káros hatás mellett.

Ilyen módon a társadalom számára - a WELL minősítést megvalósító - cégek komoly szolgálatot tesznek!


Ezen a linken tudja meghallgatni az interjút!

Podcast interjú


CIKK AJÁNLÓ


WELLBEING BOOSTER ORIENTÁCIÓS NAP – WELL-GAP...

Wellbeing BOOSTER Orientációs Nap – WELL-GAP ANALÍZIS europadesign, wellbeingszövetség, wellbeing, booster, wellgap, analizis,europadesign, wellbeingszövetség, wellbeing, booster, wellgap, analizis, kuponkod
Keresd rendezvényünkön promociónkat a kuponkóddal! Ha még nem...
2024-02-06

HIBRID BÚTOR: VONDOM KINT ÉS BENT

Hibrid bútor: Vondom kint és bent europadesign, vondom, outdoor,  belter, kulter, africa, gatsby, faz, hardrockhotel, beastly, citibank, sap, dior
A határok nemcsak az irodai és otthoni, de a beltéri és kültéri...
2024-03-06

TRUE DESIGN FENDER, EGY IKONIKUS BÚTOR...

True design Fender, egy ikonikus bútor kapszulakollekciója  kapszula kollekció,,Kvadrat,elegant, upholstery,Francesco Favaretto,True Design,Fender,Europa Design
A True Design Fender bútorcsaládjának kapszula kollekciója igazi design...
2024-03-06

EHHEZ AJÁNLJUKAnna Corporate SI1372 Andreu World
termék információ
termék raktárlista

Anna Corporate SI1372

termék raktárlista

Hanna Lounge Akaba
termék információ
termék raktárlista

Hanna Lounge

termék raktárlista
# Akaba Nincs

On time Actiu
termék információ
termék raktárlista

On time

termék raktárlista
# Actiu Nincs

Capri Executive SO1589 Andreu World
termék információ
termék raktárlista

Capri Executive SO1589

termék raktárlista

Anna SO1373 Andreu World
termék információ
termék raktárlista

Anna SO1373

termék raktárlista

Brandy BU2991 Andreu World
termék információ
termék raktárlista

Brandy BU2991

termék raktárlista

Twist Actiu
termék információ
termék raktárlista

Twist

termék raktárlista
# Actiu Nincs

Eos Alea
termék információ
termék raktárlista

Eos

termék raktárlista
# Alea Nincs

REFERENCIÁK

BIO SB

Bio SB

SEMMELWEIS...

Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar

ALCATEL-LUCENT...

Alcatel-Lucent Magyarország Kft.

KULCS-SOFT

Kulcs-Soft

STADLER SZOLNOK...

STADLER SZOLNOK VASÚTI JÁRMÛGYÁRTÓ KFT.

OPEN SOCIETY...

Open Society Institute

EWBC

EWBC

ARGON KFT.

Argon Kft.

UNIFY

Unify

BUDAPEST II....

Budapest II. kerületi Önkormányzat- Fejlesztési Iroda

A WELL 11 FEJEZETE

The WELL Air concept aims to ensure high levels of indoor air quality across a building’s lifetime through diverse strategies that include source elimination or reduction, active and passive building design and operation strategies and human behavior interventions.

A WELL Air koncepciójának célja a magas minőségű beltéri levegő biztosítása az épület teljes élettartama alatt különböző stratégiák felhasználásával melyek magukban foglalják a káros anyagok levegőbe jutásának megszüntetését vagy csökkentését, az aktív és passzív épülettervezést és üzemeltetést, valamint az emberi tevékenységek által történő beavatkozások optimalizálását.

The WELL Water concept covers aspects of the quality, distribution and control of liquid water in a building. It includes features that address the availability and contaminant thresholds of drinking water, as well as features targeting the management of water to avoid damage to building materials and environmental conditions.

A WELL Water koncepciója az épületen belüli vízellátás minőségét, elosztását és ellenőrzését fedi le. Foglalkozik az ivóvíz rendelkezésre állásával illetve szennyezettségével csakúgy, mint a vízgazdálkodással kapcsolatos kérdésekkel, így kihatással van az építőanyagok minőségére illetve a környezeti körülményekre is.

The WELL Nourishment concept requires the availability of fruits and vegetables and nutritional transparency and encourages the creation of food environments where the healthiest choice is the easiest choice.

A WELL Nourishment koncepciója az épületet használók számára a friss zöldségek és gyümölcsök elérhetőségét és az épületen belül kínált táplálékoknak az átláthatóságát tűzi ki célul. Olyan környezet kialakítását támogatja, ahol az egészséges választás a legegyszerűbb választás.

The WELL Light concept promotes exposure to light and aims to create lighting environments that are optimal for visual, mental and biological health.

A WELL Light koncepció a természetes fény jelenlétét támogatja, a látási, mentális és biológiai egészség számára optimális világítási feltételek meglétére törekszik.

The WELL Movement concept promotes movement, physical activity and active living and discourages sedentary behaviors through environmental design strategies, programs and policies.

A WELL Movement koncepciója elősegíti a mozgást, a fizikai aktivitást, az aktív életet és elriaszt az ülő életmódtól a környezet megfelelő tervezésével, a különböző programokkal és irányelvek bevezetésével.

A WELL Thermal Comfort koncepció célja a produktivitás elősegítése és az ideális hőkomfort kialakítása az épület minden használója számára továbbfejlesztett hűtő-, fűtő rendszerek betervezésével, működtetésével és a rendszer személyre szabhatóságával.

A termikus kényelmet úgy definiálhatjuk, mint „az az állapot, amely kifejezi a termikus környezettel való elégedettséget és azt szubjektív értékelés alapján minősíti”. Szervezetünkben az állandó hőmérsékleti kényelmet a homeosztázis egyik területe a hőszabályozás biztosítja, mellyel egy élőlény bizonyos határok között fenntartja a testhőmérsékletét a környezeti hőmérséklet változása ellenére. Kiegyensúlyozza a hőnyereséget és a hőveszteséget annak érdekében, hogy a test belső hőmérséklete az optimális tartományban, 36-38 ° C (97-100 ° F) maradjon, ezt a hipotalamusz szabályozza.

The WELL Sound concept aims to bolster occupant health and well-being through the identification and mitigation of acoustical comfort parameters that shape occupant experiences in the built environment.

A WELL Sound koncepciójának célja az épületet használók egészségének és jólétének erősítése az akusztikai paraméterek javításával, hogy az épített környezetben tartózkodók is megtapasztalják az akusztikai kényelem előnyeit.

The WELL Materials concept aims to reduce human exposure to hazardous building material ingredients through the restriction or elimination of compounds or products known to be toxic and the promotion of safer replacements. Compounds known to be hazardous to the health of occupational workers and/or known to bioaccumulate or aggregate in the environment are also restricted and in some instances not permitted.

A WELL Materials koncepciója az emberek egészségét védi, az építőanyagokban fellelhető károsanyagok csökkentésével vagy teljes kiküszöbölésével és a megfelelő helyettesítő anyagok népszerűsítésével. Az egészségre veszélyes vegyületek felhasználását szintén szabályozza a WELL.

The WELL Mind concept promotes mental health through policy, program and design strategies that seek to address the diverse factors that influence cognitive and emotional well-being.

A WELL Mind koncepciója a mentális egészség elérését olyan rendelkezésekkel, programokkal és design stratégiákkal támogatja, melyeknek célja a kognitív és érzelmi jóllét kialakulásához való hozzájárulás.

The WELL Community concept aims to support access to essential healthcare, workplace health promotion and accommodations for new parents while establishing an inclusive, integrated community through social equity, civic engagement and accessible design.

A WELL Community koncepció célja, hogy támogassa az alapvető egészségügyi ellátáshoz való hozzáférést, a munkahelyi egészségfejlesztést és a szülők munkába való visszatérését, miközben befogadó, integrált közösséget hoz létre a társadalmi igazságosság, a polgári részvétel és a hozzáférhető formatervezés révén.

Innovation features pave the way for projects to develop unique strategies for creating healthy environments.

A WELL Innováció fejezete a projektek útját segíti, hogy egyedi és innovatív stratégiák kidolgozásával megteremtsék az egészséges környezetet.


olvass tovább...